Zonder J.R. is er weinig meer aan in Dallas

Dallas: J.R.’s MasterpieceNet 5, 21.25u.

Vorige keren krabbelde hij steeds weer overeind, maar dit keer blijft hij echt liggen. In een dubbelaflevering van Dallas wordt de Texaanse oliebaron J.R. Ewing doodgeschoten. Dat moest wel want acteur Larry Hagman overleed vorig jaar tijdens de opnames.

Wie schoot op J.R. Ewing? In 1980 werd dat de beroemdste cliffhanger in de tv-geschiedenis. Nu speelt die vraag weer, maar het zal minder mensen interesseren. De tv-serie Dallas (1978-1991) kreeg vorig jaar een vervolgserie, maar die is niet zo succesvol als het origineel.

De dood van J.R. roept gemengde gevoelens op. Door al zijn schurkenstreken werd hij alom gehaat. J.R.’s ex Sue Ellen is zo van streek dat ze weer naar de fles grijpt. Zijn broer Bobby, die hij vreselijk pestte, heeft veel verdriet. Bobby’s goedheid kon gedijen dankzij J.R.’s slechtheid, analyseert hij zelf in de grafrede.

Voor Dallas is J.R.’s dood ook een klap. Ondanks de inzet van nieuw bloed leunde de soap nog altijd op de hoogbejaarde schurk. Gelukkig heeft hij allerlei intriges nagelaten. Wie schoot hem waarom dood? Wat deed hij in Mexico en Abu Dhabi? Maar zonder J.R. is er weinig aan. Zijn zoon moest de nieuwe schurk worden, maar die blijft in zijn schaduw staan.

Wilfred Takken