Zon, zee en geloof

Foto YASUYOSHI CHIBA / AFP

Badgasten op de Copacabana moesten het strand dit weekend delen met katholieke gelovigen van over de hele wereld. Paus Franciscus sprak er gisteren naar schatting drie miljoen mensen toe tijdens een mis ter afsluiting van de Wereldjongerendagen, het evenement voor katholieke jongeren.

De paus zei dat hij de boodschap van de kerk te ‘intellectueel’ vindt. Hij benadrukte dat gelovigen de woorden van de kerk niet meer begrijpen. „Soms verliezen wij mensen omdat ze niet begrijpen wat wij zeggen. Omdat wij zijn vergeten simpele taal te gebruiken”, aldus paus Franciscus. Ook zei hij dat „Jezus meer biedt dan de Wereldbeker”, een verwijzing naar het WK voetbal dat volgend jaar in Brazilië wordt gehouden. In Brazilië loopt de aanhang van de katholieke kerk terug. Steeds meer gelovigen bekeren zich tot het protestantisme.

Het eerste buitenlandse bezoek van paus Franciscus verliep niet vlekkeloos. Zo moesten duizenden gelovigen de optredens van de paus missen wegens vertragingen in het openbaar vervoer en werd op het laatste moment besloten het hoogtepunt van de jeugdconferentie wegens hevige regenval naar het strand te verplaatsen. Geen goede zaak voor een land zich op korte termijn gastheer van twee grote sportevenementen mag noemen: na het WK voetbal volgend jaar worden in 2016 de Olympische Spelen in Rio gehouden.