Interviews Zij blijven gewoon downloaden

Josephine Wentholt (20)

„Ik download ongeveer één keer per week een stuk of tien nummers van illegale sites. Betalen voor muziek? Nee, daar denk ik eigenlijk nooit over na. Waarom zou ik? Het kan makkelijk gratis en voor niks. Ik sta er niet echt bij stil.

„Er is weleens een site uit de lucht gehaald die ik gebruikte. Dan ga ik gewoon naar een andere. Dat gaat heel makkelijk, je typt het in bij Google en dan verschijnen er een paar. Ik luister nooit naar de radio, alle muziek waar ik mee in contact kom, vind ik via internet.

„Het is niet zo dat ik nooit geld uitgeef aan muziek. Ik ga naar concerten en dit jaar naar het Solar-festival. Dat is toch anders, een artiest live zien. Last van schuldgevoel heb ik niet. Ik heb het idee dat ze toch wel omkomen in het geld. Of ik er nu voor betaal of niet.”

Erik Welleweerd (25)

„Ik betrap mezelf erop dat ik muziek blijf downloaden van illegale sites. Dat heeft vooral een financiële reden. Ik ben student, elke stuiver telt. Als je kunt besparen op muziek, waarom niet?

„Ik vind Spotify interessant, maar het is nog niet wat het moet zijn. Ik heb een iPod Touch van de eerste generatie, en daar draait de app niet op. Onderweg kost het je veel data om te streamen. Er missen artiesten, bandjes die niet zo mainstream zijn. En ik heb nu zo’n grote muziekcollectie. Ik heb geen zin dat weer allemaal opnieuw te gaan zoeken in een nieuw programma.

„Spotify probeert geld te verdienen aan iets wat altijd vanzelfsprekend gratis was. Ik heb me jarenlang geërgerd aan de industrie, die me bestookt met dwangmatige reclames dat ik niet mag downloaden. Als je een dvd opstart word je als potentiële dief bestempeld. De industrie heeft het aan zichzelf te wijten.”

Jeroen (32)

„Ik wil niet met mijn achternaam in de krant. Ondanks dat de huidige wetgeving nog geen middelen bevat om me aan te pakken, heb ik weinig trek om met naam en toenaam bekend te staan als een muzieksteler. Ik wil je best vertellen wat ik doe, maar dat betekent niet dat ik er trots op ben.

„Ik download nog steeds veel muziek. Niet omdat ik een krent ben die niet graag betaalt, want ik koop ook erg veel muziek op legale sites zoals Beatport, Discogs en Traxsource.

„De belangrijkste reden is dat veel van de releases, waar ik soms al maanden op wacht, na dat lange wachten ook nog eerst op vinyl uitkomen, en later pas digitaal.

„Ik koop vinyl alleen om de kast wat op te leuken. De meeste muziek wil ik digitaal hebben. Als ik het nummer dan wil, ‘moet’ ik via Google op zoek naar een vinyl-rip. Als ik het nummer na een paar keer luisteren nog steeds goed vind, koop ik hem zodra-ie digitaal uitkomt.

„Af en toe blijft het bij simpelweg jatten. Meestal omdat ik de artiest in kwestie niet hoog heb zitten en geen zin heb om hem te steunen.”