Zelf gaat hij gewoon door

Correspondent Verenigde Staten

Een nieuwe tegenslag voor Anthony Weiner, de Amerikaanse politicus die burgemeester van New York wil worden. Nu is zijn campagneleider Danny Kedem opgestapt. Na weer een seksrelletje rond de 48-jarige Weiner.

Wat is er toch met Weiner?

Anthony Weiner zette in 2011 (hij was toch Congreslid) een foto van zichzelf in onderbroek, met erectie, op Twitter. De foto was bedoeld voor een 21-jarige vrouw, aan wie hij al langer seksueel getinte berichten stuurde. Zijn eigen vrouw, Huma Abedin, was op dat moment hoogzwanger. Weiner loog aanvankelijk dat zijn account was gehackt, trad af als Congreslid toen die leugen uitkwam en gaf toe met zeker zes vrouwen dergelijke relaties te onderhouden. Weiner en Abedin gaven interviews aan The New York Times en het roddelblad People, waarin ze zeiden dat ze een diepe crisis in hun huwelijk te boven waren gekomen.

Vorige week kwam uit dat Weiner opnieuw seksueel getinte berichten en naaktfoto’s naar een vrouw heeft gestuurd. „Ik heb altijd gezegd dat er meer berichtjes of foto’s van mij naar buiten konden komen, en vandaag is dat gebeurd”, zei hij vorige week, nadat dit via de website The Dirty bekend werd. Weiner gaf toe dat hij „tot ergens in de zomer van vorig jaar” seksueel getinte berichten aan een of meerdere vrouwen heeft gestuurd.

En zijn vrouw steunt hem nog steeds?

Ja. Zijn vrouw is Huma Abedin (36), voormalig stafchef van Hillary Clinton op het ministerie van Buitenlandse Zaken. Zij bereidt nu Clintons mogelijke presidentskandidatuur voor.

Abedin nam vorige week nerveus het woord en zei dat ze haar man had vergeven. In Abedins stoïcijnse steun voor haar man zien Amerikaanse media de hand van Clinton. Clinton is Abedins mentor en tweede moeder; en ook Clinton koos voor loyaliteit aan haar vreemdgaande echtgenoot. Dat is politiek goed uitgepakt. Hillary Clinton werd senator en minister van Buitenlandse Zaken en is nu de populairste Amerikaanse politicus.

Maar wat vindt het publiek?

In het preutse Amerika wordt overspel van politici niet geaccepteerd. Maar aan de andere kant: een politicus die vergiffenis vraagt, krijgt die soms van de kiezer. Bill Clinton is nu populairder dan hij was vóór het schandaal met Monica Lewinsky.

Met steun van zijn vrouw voerde Weiner een agressieve campagne om burgemeester te worden van zijn geboortestad. Dankzij zijn naamsbekendheid en een campagne vol harde uitspraken (over de middenklasse, over de Palestijnen) stond Weiner al snel bovenaan in alle peilingen. Hij kon tot begin vorige week op zeker een kwart van de stemmen rekenen in een verkiezing met veel deelnemers. Weiner zal, zei hij, opnieuw vergiffenis vragen aan de New Yorkers. Maar waarschijnlijk is dat een keer te veel.

En hij zal een nieuwe campagneleider moeten zoeken. Hij heeft zijn kandidatuur voor het burgemeesterschap nog niet teruggetrokken.

    • Guus Valk