Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Boeken

Wat te lezen op het vliegveld? Vijf tips voor Edward Snowden

Boekwinkel Selexyz Dominicanen in Maastricht.
Boekwinkel Selexyz Dominicanen in Maastricht. Foto ANP / Koen Suyk

Klokkenluider Edward Snowden kreeg van zijn advocaat Misdaad en Straf van Dostojevski. Wat heeft hij eraan en zijn er nog meer tips die hem kunnen helpen bij het doden van de tijd? Vijf leestips voor op het vliegveld.

1. Dostojevski:
Misdaad en Straf
(Atheneaum-Polak & Van Gennep, €34,95)

Een cadeautje van zijn advocaat, die hem zo kennis wil laten maken met dit hoogtepunt van de Russische literatuur. Raskolnikov pleegt een misdaad in een poging om vanuit zijn onafhankelijke positie ‘duizenden goede daden’ te kunnen doen. Snowdens advocaat is blijkbaar een idealist.

2. Franz Kafka:
Het proces
(Atheneaum-Polak & Van Gennep, €12,50)

De beroemde eerste zin (‘Iemand moest Jozef K. belasterd hebben, want zonder dat hij iets kwaads gedaan had, werd hij op een ochtend gearresteerd’) hoeft Edward Snowden nog niet te verontrusten, want hij is zelf die iemand en hij weet wat hij aan ‘kwaads’ heeft gedaan. Maar verder zou deze roman weleens een voorspellende waarde kunnen hebben voor zijn gang door een ondoorgrondelijke rechtsstaat.

3. Arthur Hailey:
Airport
(Van Holkema & Warendorf, € 3,-).

Over mensen die door een sneeuwstorm op een vliegveld blijven steken. Toelichting overbodig, maar hij zal het boek wel binnen moeten smokkelen; alleen tweedehands verkrijgbaar.

4. Gabriel Garcia Marquez:
Honderd jaar eenzaamheid
(Meulenhoff, €17,50).

Een Zuid-Amerikaanse familiegeschiedenis die meerdere generaties beslaat, veel verder weg van het vliegveld Sjeremetjevo kun je niet komen. Misschien is het een troost dat ook in Colombia eeuwige eenzaamheid de klok slaat.

5. Aleksandr Solzjenitsyn
De Gulag Archipel
(Fisher, €13,99).

Een ooggetuigenverslag van Sovjet werkkampen, geschreven in de jaren 60, uitgegeven in 1973, maar in Rusland pas in 1989. Misschien beter voor Snowdens gemoedsrust als hij dit voorlopig nog even links laat liggen.