Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Zorg

‘Verongelukte bus Napels reed te hard’

Een Italiaanse brandweerman loopt langs het wrak van de bus die gisteravond in een ravijn in de buurt van Napels stortte.
Een Italiaanse brandweerman loopt langs het wrak van de bus die gisteravond in een ravijn in de buurt van Napels stortte. Foto Reuters / Ciro De Luca

De bus die gisteravond in de buurt van het Italiaanse Napels verongelukte reed waarschijnlijk veel te hard, meldt de NOS. Er zijn een kilometer voor de plek waar de bus door de vangrail reed en in een ravijn stortte onderdelen van de bus gevonden.

Ook zou de bus een klapband hebben gehad en onbestuurbaar zijn geworden in een scherpe bocht waar de weg naar beneden liep.

De Italiaanse premier Enrico Letta heeft morgen als nationale dag van rouw afgekondigd, meldt persbureau AFP.

Bus stortte 30 meter naar beneden

De bus stortte gisteravond in een ravijn bij Avellino, zo’n zestig kilometers van Napels. De bus reed in op verschillende auto’s die in de file stonden. Daarbij kwamen tenminste 38 mensen om, onder wie waarschijnlijk meerdere kinderen. Het is mogelijk dat er ook bestuurders van auto’s onder de doden zijn. Zeker is dat de buschauffeur is omgekomen.

De meeste lichamen lagen in de compleet verwoeste bus. Sommige slachtoffers konden er nog onder vandaan gehaald worden. Volgens de staatsradio zijn elf slachtoffers naar het ziekenhuis gebracht. Twee van hen verkeren in zeer kritieke toestand.

Het kan zijn dat er nog meer slachtoffers zijn; het is onduidelijk of er nog mensen vermist zijn, schrijft persbureau AP. Het terrein waar het ongeluk plaatsvond is slecht begaanbaar, wat het reddingswerk bemoeilijkt.

Bekijk onze In Beeld over de busramp in Italië.