Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politiek

Tunesië houdt eind dit jaar verkiezingen

De Tunesische premier Ali Larayedh vertelt tijdens een persconferentie vandaag dat het land erop mikt om eind dit jaar verkiezingen te houden.
De Tunesische premier Ali Larayedh vertelt tijdens een persconferentie vandaag dat het land erop mikt om eind dit jaar verkiezingen te houden. Foto Reuters / Zoubeir Souissi

De Tunesische premier heeft aangekondigd dat in het land eind dit jaar verkiezingen zullen plaatsvinden, meldt persbureau Reuters. De voorlopige datum staat op 17 december. De premier zei ook dat de regering zal doorgaan met het vervullen van haar taken.

Premier Ali Larayedh zei dat de oproep van de oppositie om de regering omver te werpen de “exploitatie is van politieke en persoonlijke gretigheid, die het land in chaos zal storten”.

“De regering zal doorgaan met het vervullen van onze plicht, niet omdat we zo graag aan de macht willen blijven, maar omdat we onze verantwoordelijkheid tot op het laatste moment willen nemen.”

In Tunesië is grote onrust sinds oppositieleider Mohammed Brahmi afgelopen donderdag werd vermoord. Het was de tweede keer dat een lid van de oppositie werd gedood, wat het wantrouwen tussen de gematigde islamisten van de Ennadah-partij die regeren en de oppositie heeft vergroot.

De oppositie eist dan ook het aftreden van de regering en verwijt haar dat zij de extremisten in het land niet onder de duim weet te houden, de economie niet op gang krijgt en de overgang naar democratie niet in goede banen weet te leiden.