Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Economie

TNT Express raakt in rode cijfers door afschrijving van 296 mln

TNT Express is in het tweede kwartaal diep in de rode cijfers beland, door een afschrijving van 296 miljoen euro op goodwill. Dat blijkt uit de halfjaarcijfers die het koeriersbedrijf vanochtend presenteerde.

De afschrijving is het gevolg van de reorganisatie die TNT Express aan het doorvoeren is. Volgens internationale accountantsregels moeten de nieuw bedrijfseenheden van het koeriersbedrijf opnieuw worden gewaardeerd. Het gevolg is dat TNT Express bijna 300 miljoen euro moet afschrijven. Het bedrijf leed daardoor over het tweede kwartaal een verlies van 304 miljoen euro. Vorig jaar werd in het tweede kwartaal nog een winst van 39 miljoen euro behaald.

Bij de reorganisatie van TNT Express wil het bedrijf tot 2015 circa 220 miljoen euro aan kosten besparen. Het koeriersbedrijf zal zich gaan concentreren op Europa. De verlieslatende onderdelen in China en Brazilië zullen worden verkocht.

De nieuwe bedrijfsstructuur leidt tot een forse financiële tegenvaller, zo legde de nieuwe bestuursvoorzitter Tex Gunning uit. „In de oude bedrijfseenheden konden we de positieve elementen bij de negatieve element optellen. De nieuwe eenheden zijn een stuk kleiner.”

Vooral de nieuwe business units Frankrijk en Italië moesten fors lager worden gewaardeerd, vanwege de slechte resultaten in beide landen. Ook zonder de reorganisatie had TNT waarschijnlijk op goodwill moeten afwaarderen, zo gaf topman Gunning vanmorgen toe.

Volgens Gunning blijven de vooruitzichten van TNT Express voor dit jaar, en op de langere termijn, ongewijzigd. Het koeriersbedrijf wil in 2015 uitkomen op een marge van 8 procent. Voorwaarde is wel dat de Europese economie weer gaat groeien, met zo’n 2 procent. Dat perspectief lijkt echter nog ver weg.

TNT Express had vooral in Europa veel last van de recessie. Hoewel het aantal bezorgde pakketjes steeg, stonden de prijzen opnieuw onder druk en waren de zendingen gemiddeld kleiner. De omzet van TNT Express daalde daarom licht, naar 1,7 miljard.

De verkoop van de Chinese activiteiten zal snel worden afgerond, zo verwacht TNT. Ook voor het Braziliaanse bedrijf bestaat belangstelling.