Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Economie

TNT draait verlies van 280 miljoen euro - gevolg van reorganisatie

TNT Express heeft het afgelopen kwartaal een verlies geboekt.
TNT Express heeft het afgelopen kwartaal een verlies geboekt. Foto ANP / Koen Suyk

TNT Express heeft het afgelopen kwartaal 280 miljoen euro verlies gedraaid, terwijl in dezelfde periode vorig jaar nog 94 miljoen euro winst werd geboekt. Dat blijkt uit de kwartaalcijfers die het koeriersbedrijf vandaag presenteerde (pdf).

Het flinke verlies komt door een afschrijving van 296 miljoen euro, die weer het gevolg is van een reorganisatie die TNT Express aan het doorvoeren is, schrijft economieredacteur Steven Derix vandaag in NRC Handelsblad:

“Volgens internationale accountantsregels moeten de nieuw bedrijfseenheden van het koeriersbedrijf opnieuw worden gewaardeerd. Het gevolg is dat TNT Express bijna 300 miljoen euro moet afschrijven. Het bedrijf leed daardoor over het tweede kwartaal een verlies van 304 miljoen euro. Vorig jaar werd in het tweede kwartaal nog een winst van 39 miljoen euro behaald.”

Het bedrijf boekte een omzet van 1,7 miljard euro, een daling van 3,1 procent ten opzichte van dezelfde periode een jaar eerder. De omzet daalde met name in Azië en het Midden-Oosten. Ook in West-Europa stond de omzet onder druk.

Grote reorganisatie: concentreren op Europa

Bij de reorganisatie moet tot 2015 zo’n 220 miljoen euro aan kosten worden bespaard. TNT Express zal zich gaan concentreren op Europa. De verlieslatende onderdelen in China en Brazilië zullen worden verkocht. De reorganisatie in Italië wordt versneld uitgevoerd.

In een reactie stelt topman Tex Gunning dat er veel uitdagingen zijn en dat de omstandigheden moeilijk blijven. Het reorganisatieprogramma moet helpen om prestaties te verbeteren. Voor heel 2013 voorziet TNT Express uitdagende marktomstandigheden. In Europa, Noord- en Zuid-Amerika ontwikkelen de bedrijfsresultaten zich negatief. Voor Azië, het Midden- Oosten en Afrika verwacht het koeriersbedrijf betere resultaten dan vorig jaar, schrijft persdienst Novum.

Tnt Express 2Q13 Press Release