Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Sport

Titel voor Duitse vrouwen is natuurwet

Duitsland won voor de zesde keer op rij de Europese titel door een zege op Noorwegen (1-0). „De dominantie viel dit jaar wel mee.”

Anja Mittag (midden) maakt het enige doelpunt in de EK-finale tussen Duitsland en Noorwegen.
Anja Mittag (midden) maakt het enige doelpunt in de EK-finale tussen Duitsland en Noorwegen. Foto AP

En aan het eind winnen de Duitsers. Het aforisme van de Engelse oud-international Gary Lineker gaat meer dan bij welke andere sport voor het vrouwenvoetbal op. Met één miljoen vrouwelijke leden is de Duitse bond de dominante kracht in het Europese vrouwenvoetbal en het is bijna een natuurwet dat die Frauenmannschaft opnieuw de Europese titel behaalde. Drie van de vier halve finalisten kwamen uit Scandinavië. Maar aan het eind...

Geen verrassing dus? Toch wel een beetje. „De dominantie viel dit jaar wel mee”, zegt Vera Pauw, oud-bondscoach van het Nederlands vrouwenelftal. „Heel knap hoe deze jonge vrouwen zich onder druk ontwikkeld hebben. Juist op dit Europees kampioenschap, waarbij ze negen spelers misten – van wie zeven basisspelers. Als bij de Duitse mannen de nummer negen tot twintig spelen, weet iedereen dat. Bij vrouwenvoetbal is dat minder bekend, dus de verwachtingen waren even hoog als andere jaren.”

Duitsland behaalde gisteren de zesde Europese titel op rij en de achtste in totaal. De ploeg van coach Silvia Neid was in de finale met 1-0 te sterk voor Noorwegen en zo versloegen de Duitsers andermaal een tegenstander met minimale marge. Alleen tegen IJsland (3-0) hadden de titelhoudsters een simpele (groeps)wedstrijd. Noorwegen was in de poulefase nog te sterk en Nederland, dat doelpuntloos werd uitgeschakeld, dwong tegen Duitsland in de openingswedstrijd een knap 0-0 gelijkspel af.

Het stroeve begin van de titelhouder heeft Vera Pauw niet verbaasd. „Naast keepster Nadine Angerer was alleen Simone Laudehr een speelster die rust in de ploeg bracht. Maar zij was net terug van een blessure en speelde pas weer haar eerste duel.”

De Duitsers, van wie een groot deel van ‘onder 20’ afkomstig was, moesten door blessures verjongen. Dat de jongeren er meteen stonden, verdient „groot respect”, aldus Pauw: „Onder druk leveren zij hun beste prestatie. Wij hebben dat helaas niet. Daaraan hebben wij in 2009 [toen Nederland de halve finale van het EK bereikte] veel aandacht besteed. Bij hen zit dat echt in de cultuur.”

Ondanks de verjonging waren het keepster Nadine Angerer (35) en matchwinnaar Anja Mittag (28) die de hoofdrol opeisten. Angerer was de heldin door twee strafschoppen te stoppen. In de eerste helft schoot de Noorse Trine Rønning de bal op de benen van de keepster en in de tweede helft stopte zij een strafschop van Solveig Gulbrandsen met een katachtige reflex. „Voor de wedstrijd hebben we de beelden van de penaltyserie van Noorwegen tegen Zweden uit de halve finale gezien”, vertelde Angerer tegen tv-zender ARD. „Maar als de penalty genomen wordt, kies ik spontaan een hoek.”

De 35-jarige speelster van de Australische club Brisbane Roar speelde het hele toernooi al sterk, wat ook nodig was omdat de veldspeelsters amper tot scoren kwamen. In de kwart- en halve finale won Duitsland van Italië en gastland Zweden met 1-0. Een groot contrast met het vorige Europese kampioenschap. Toen versloeg Duitsland in de finale Engeland met 6-2 en was Inka Grings met zes doelpunten de topscorer van het toernooi. In Zweden was spits Célia Okoyino da Mbabi met twee doelpunten de productiefste Duitse speelster.

Bondscoach Neid was betrokken bij alle acht Europese titels: drie als speelster, drie als assistent-trainer en twee als bondscoach. ‘Königin Silvia’ kopte boulevardblad Bild vanmorgen. Hoe anders was dat twee jaar geleden, toen de Duitse ploeg op het WK in eigen land in de kwartfinale werd uitgeschakeld door Japan.

Birgit Prinz, met 214 interlands decennialang het gezicht van het Duitse voetbal, uitte kritiek. Het WK in eigen land had een glorieus afscheid moeten worden, maar Prinz kon niet imponeren en belandde uiteindelijk op de bank. „Die vrouw is niet in staat een team te leiden”, zei Prinz in Bild over Neid.

Neid bleef uiteindelijk aan als bondscoach. „Deze jonge ploeg heeft ook mij tien jaar jonger gemaakt”, zei Neid na haar achtste EK-zege.