Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Zorg

Tientallen doden bij busongeluk Italië - bus in ravijn gestort

Reddingswerkers maken doodskisten klaar voor de slachtoffers van het busongeluk in Italië, op een weg tussen Monteforte Irpino en Baiano, in het zuiden van Italië.
Reddingswerkers maken doodskisten klaar voor de slachtoffers van het busongeluk in Italië, op een weg tussen Monteforte Irpino en Baiano, in het zuiden van Italië. Foto AFP / Agenzia Controluce

Bij een busongeluk in Italië zijn ten minste 38 mensen omgekomen, onder wie waarschijnlijk meerdere kinderen. De bus stortte in een ravijn bij Avellino, zo’n zestig kilometers van Napels.

De bus reed in op verschillende auto’s die in de file stonden. Voor de file was gewaarschuwd via borden op de weg. De bus probeerde de file te ontwijken, maar reed tegen de vangrail op en stortte dertig meter naar beneden. Het is mogelijk dat er ook bestuurders van auto’s onder de doden zijn. Zeker is dat de buschauffeur is omgekomen.

Een paar uur na het ongeluk hadden reddingswerkers 38 lichamen geborgen. De meeste lichamen lagen in de compleet verwoeste bus. Sommige slachtoffers konden er nog onder vandaan gehaald worden. Volgens de staatsradio zijn elf slachtoffers naar het ziekenhuis gebracht. Twee van hen verkeren in zeer kritieke toestand. Het kan zijn dat er nog meer slachtoffers zijn; het is onduidelijk of er nog mensen vermist zijn, schrijft persbureau AP. Het terrein waar het ongeluk plaatsvond is slecht begaanbaar, wat het reddingswerk bemoeilijkt.

‘Alleen Italianen in de bus’

Er zaten bijna vijftig mensen in de bus, onder wie veel kinderen. Zeker is dat drie van hen het hebben overleefd. Waarschijnlijk zaten er alleen Italianen in de bus, afkomstig uit kleine steden rondom Napels. De zaak wordt onderzocht door het Openbaar Ministerie.

Volgens NOS-correspondent Rop Zoutberg zaten er veel kinderen in de bus:

Een journalist uit Napels zei tegen Sky TG24 dat getuigen hem vertelden dat de bus een normale snelheid had, en tijdens de afdaling opeens begon te zwenken en tegen verschillende auto’s opreed.

Bekijk hier onze In Beeld over de busramp in Italië.


Grotere kaart weergeven