Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politie, recht en criminaliteit

‘Syrische regeringstroepen nemen belangrijk deel Homs in’

Syrische regeringstroepen hebben de voorheen door opstandelingen beheerste wijk Khaldiyeh in de stad Homs volledig in handen gekregen, meldt de Syrische staatstelevisie vandaag.

Syrische regeringstroepen in de wijk Khaladiyah in Homs op 28 juli.
Syrische regeringstroepen in de wijk Khaladiyah in Homs op 28 juli. Foto AFP

Syrische regeringstroepen hebben na weken van hevige gevechten de voorheen door opstandelingen beheerste wijk Khaldiyeh in de stad Homs volledig in handen gekregen, meldt de Syrische staatstelevisie vandaag. “Het Syrische leger heeft de veiligheid en stabiliteit in de hele wijk Khaldiyeh in Homs hersteld”, meldde de omroep.

Het Syrische Observatorium van de Mensenrechten ontkent dat het regime de volledige wijk in handen heeft. Volgens het Observatorium zijn delen wel al in handen van de troepen, maar zijn er nog gevechten bezig in zuidelijke delen van de wijk. Een activist van de oppositie verklaarde echter tegenover persbureau AP dat de gevechten “bijna voorbij” zijn. Hij gaf toe dat de troepen bijna de hele regio nu in handen hebben.

‘Leger boekt kleine successen’

Volgens onze Midden-Oostenredacteur Carolien Roelants zijn de successen van het leger relatief klein voor de moeite die ze kosten:

“Het leger is al een tijdje bezig met een nieuw offensief in Homs. Het had ondertussen al veel delen van de stad in handen, maar in het oude centrum van de stad zitten nog veel rebellen. De inname van Khaldiyeh is een belangrijke stap naar de totale overwinning in Homs. Het leger boekt de laatste tijd echter wel meer succes dan de rebellen, maar die successen zijn relatief klein voor de moeite die ze kosten. Ze versterken hun positie wel, maar ik denk niet dat ze het gaan redden.”

Sinds een maand nieuw offensief in Homs

Khaldiyeh was sinds 2011 in handen van de opstandelingen. De regeringstroepen begonnen een maand geleden een offensief om Homs, de derde stad van Syrië, terug te veroveren. Homs is strategisch belangrijk voor de gevechten. Homs is Syrië’s grootste provincie en loopt van de Libanese grens tot aan de grens met Irak en Jordanië in het oosten. De stad Homs ligt bovendien op de centrale snelweg van Damascus naar het noorden en richting de kust.

Als de wijk inderdaad door de regeringstroepen is ingenomen, is dit de tweede zware tegenslag voor de oppositie in de laatste maanden. Begin juni heroverde het regime de strategisch gelegen stad Qusair, ook gelegen in de provincie Homs, vlakbij de grens met Libanon. Ook heeft het regime een andere grensstad in de provincie, Talkalakh, ingenomen.

De burgeroorlog in Syrië heeft volgens de Verenigde Naties sinds maart 2011 al aan meer dan honderdduizend mensen het leven gekost.