Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politie, recht en criminaliteit

Spaanse machinist aangeklaagd voor 79 keer doodslag

Machinist Francisco Garzon verlaat het politiebureau om naar de rechtszaal van Santiago de Compostela te worden gereden.
Machinist Francisco Garzon verlaat het politiebureau om naar de rechtszaal van Santiago de Compostela te worden gereden. Foto AFP / Rafa Rivas

De machinist van de trein die vorige week ontspoorde bij het Spaanse Santiago de Compostela, wordt 79 keer doodslag ten laste gelegd. Gisteren werd bekend dat het dodental na de ramp is opgelopen, omdat een van de slachtoffers is overleden in het ziekenhuis.

De aanklacht luidt “79 keer doodslag en talloze strafbare feiten van lichamelijk letsel, allemaal gepleegd door professionele roekeloosheid”.

De 52-jarige Francisco Garzon is vrijgelaten, op voorwaarde dat hij zich een keer per week bij het politiebureau meldt. Er is volgens de politie geen risico dat hij zal vluchten of bewijs vernielt, schrijft persbureau AP.

Machinist reed veel te hard in de bocht

De machinist werd donderdag gearresteerd, een dag na de ergste treinramp in Spanje in tientallen jaren. Hij wordt ervan verdacht dat hij de trein te hard heeft laten rijden in een bocht. Dat heeft hij toegegeven tijdens een twee uur lange ondervraging. Zijn rijbewijs is ingetrokken.

In de trein zaten 218 passagiers verspreid over acht wagons. De trein reed veel harder dan de 80 kilometer per uur die was toegestaan.