Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Voetbal

Siem de Jong voelt zich echteAjacied – en blijft zijn club voorlopig trouw

Ajax won de Johan Cruijff Schaal ten koste van AZ (3-2). Aanvoerder Siem de Jong was er nog bij. Hij wil met coach Frank de Boer nu gaan oogsten.

Wéér was hij belangrijk, wéér maakte hij de beslissende treffer en weer voegde Siem de Jong een prijs toe aan zijn erelijst. Zaterdag kreeg de aanvoerder van Ajax de Johan Cruijff Schaal uitgereikt na een moeizame zege op AZ (3-2).

Vermoeid, met het koord van een gouden medaille nog om zijn nek, meldde hij zich in de mixed zone van de Arena. De gespreksthema’s lieten zich raden: ja, het was snikheet (het dak bleef dicht uit voorzorg tegen noodweer). Ja, Ajax moet het komende vrijdag beter doen in de seizoensopening tegen Roda JC. Maar bovenal: wie doorstaat de transferperiode, die 2 september afloopt?

Toen trainer Frank de Boer in mei voor de derde keer landskampioen werd, twijfelde hij er niet aan dat Toby Alderweireld, Christian Eriksen én De Jong interessante opties waren voor buitenlandse clubs. Het drietal stond (en staat) open voor serieuze belangstelling. Ook naar De Jong, die aan zijn achtste seizoen bij Ajax begint, werd geïnformeerd. Maar vooralsnog hapte hij niet, omdat de clubs die zich meldden volgens hem niet van het kaliber zijn om zijn nog twee jaar doorlopende contract op te geven – een status die Ajax zich heeft verworven na drie landstitels op rij en een consistent beleid.

Ruim een week geleden vertelde De Jong dat hij besloten heeft zich te focussen op Ajax. De technische staf en de spelersgroep, die werd versterkt door de komst van Barcelona-huurling Bojan Krkic en Utrecht-aankoop Mike van der Hoorn – hebben hem overtuigd te blijven. Tenzij er alsnog een topclub komt – uiteraard.

Met zijn stellinginname hoopt De Jong „een signaal af te geven”, zodat ook Alderweireld, Eriksen en andere spelers behouden blijven voor Ajax. Want het komende seizoen moet een oogstjaar worden. Waar De Boer de voorgaande drie seizoenen vóór de winterstop een nieuw elftal moest opbouwen, is de selectie nu vrijwel intact gebleven. Met als vermoedelijk gevolg: een dominanter Ajax in de eredivisie, en een grotere kans op overwintering in de Champions League.

De Jong – type ideale schoonzoon – zegt nog veel te kunnen leren bij Ajax. Hij moet nog feller worden, vindt hij. „Zowel in het vrijlopen als in het wegdraaien kan ik me nog verbeteren. Dat is iets wat ik mezelf moet opleggen. Elke keer weer. Wat dat betreft maakt het niet uit bij welke club ik speel”, zegt de aanvoerder.

Dat een kritische overweging bij een eventuele transfer nodig is, weet De Jong als geen ander. Zijn twee jaar jongere broer Luuk verhuisde vorig jaar van FC Twente naar Borussia Mönchengladbach. Hij ging meer verdienen en zou spelen in de Bundesliga. Maar zijn Duitse avontuur is, mede door blessures, geen succes.

Of dat meespeelt bij zijn oudere broer? Siem de Jong lacht ongemakkelijk. „Ik ben al 24, hè.” Dan, serieus: „Maar ik wil niet te vroeg gaan. Dat speelt mee. Straks wil ik me helemaal concentreren op Ajax. Omdat mijn naam steeds genoemd werd bij de spelers die mogelijk weggaan, heb ik met de trainers afgesproken dat ik me voorlopig op Ajax focus. Dan is dat een beetje uit de lucht.”

Hoewel hordes journalisten om hem heen zaterdagavond voor een ander beeld zorgden, denkt hij dat de aandacht zich nu zal verplaatsen naar Alderweireld en Eriksen.

Afgaande op het duel met AZ zal Ajax-directeur Marc Overmars niet plat gebeld worden door clubs die informeren naar De Jongs vraagprijs. Hij speelde onopvallend, leek afwezig en kon moeilijk omgaan met de defensieve opstelling van AZ.

Maar dat was, zoals vaker, geen belemmering voor zijn doeltreffendheid. In de verlenging kopte hij de winnende 3-2 achter doelman Esteban.