Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politie, recht en criminaliteit

Ruim kwart schoonmaakbedrijven houdt zich niet aan regels

Meer dan een kwart van de schoonmaakbedrijven houdt zich niet aan de regels, blijkt uit onderzoek van de Inspectie. Het gaat vooral om kleine bedrijven.
Meer dan een kwart van de schoonmaakbedrijven houdt zich niet aan de regels, blijkt uit onderzoek van de Inspectie. Het gaat vooral om kleine bedrijven. Foto ANP / Marcel van Hoorn

Meer dan een kwart van de bedrijven in de schoonmaaksector houdt zich niet aan de regels. Dat blijkt uit onderzoek
(pdf) van de Inspectie Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW), de voormalige Arbeidsinspectie.

De inspectie controleerde de afgelopen jaren samen met de Belastingdienst, gemeenten en het UWV 1450 bedrijven. Het bleek dat 27 procent zich niet aan de regels houdt. De meeste overtredingen vinden plaats bij kleine schoonmaakbedrijven; bedrijven die tot vijftig werknemers in dienst hebben. Die zijn vooral actief in de schoonmaak van de fastfoodsector, transportmiddelen, hotels, in de bouw en als glazenwasbedrijven bij particulieren. Grote schoonmaakbedrijven, die zijn aangesloten bij de brancheorganisatie, doen het beter en hebben hun zaken meestal op orde.

De overtredingen bestonden onder meer uit uitkeringsfraude, incomplete administraties, belastingfraude, onderbetaling en uitbuiting. De controleurs vonden 324 illegaal tewerkgestelden. 41 procent kwam uit Bulgarije en 21 procent uit Roemenië. In totaal legde de inspectie ruim 37 miljoen euro aan boetes, naheffingen en terugvorderingen op. Vorig jaar waren er nog grote stakingen, georganiseerd door de vakbond, vanwege de slechte werkomstandigheden van schoonmakers.