Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Verkeer en infrastructuur

Privacywaakhond: het Servicehuis Parkeren overtreedt de wet

Met de opgevraagde gegevens kan de Belastingdienst controleren of leaserijders niet méér privékilometers maken dan ze via hun rittenadministratie opgeven.
Met de opgevraagde gegevens kan de Belastingdienst controleren of leaserijders niet méér privékilometers maken dan ze via hun rittenadministratie opgeven. Foto ANP / Freek van den Bergh

Door burgers onjuist te informeren over het opslaan van hun kentekens overtreedt het Servicehuis Parkeren (SHPV) de wet. Dat zegt Jacob Kohnstamm, voorzitter van het College Bescherming Persoonsgegevens vandaag in nrc.next.

Afgelopen weekend werd bekend dat de Belastingdienst onlangs alle parkeergegevens over 2012 heeft opgevraagd van mensen die bij een parkeerautomaat op kenteken parkeerden. In zijn privacybeleid garandeert het SHPV de parkeerders juist dat alle ingevoerde kentekens, die worden opgeslagen in het Nationaal Parkeer Register (NPR), na acht weken worden verwijderd. Met de gegevens kan de Belastingdienst zien wie waar heeft geparkeerd en zo controleren of leaserijders niet méér privékilometers maken dan ze via hun rittenadministratie opgeven.

“De wettelijke informatieplicht bepaalt dat je burgers precies vertelt hoe lang hun gegevens worden bewaard en waarom. Je mag ze dus niet langer bewaren dan je zegt te doen”, aldus Kohnstamm. Of het langer opslaan dan acht weken op zich onwettig is, kan hij niet zeggen. “Daar moet dan een goede reden voor zijn. Acht weken lijkt mij lang genoeg.” Kohnstamm kan ook niet zeggen of zijn college een onderzoek instelt, omdat daarover nooit mededelingen worden gedaan.

Belastingdienst: wij hebben recht om dit op te vragen

Een woordvoerder van de Belastingdienst bevestigde vanochtend het opvragen van de parkeergegevens. Daarmee is volgens hem ook nagegaan of mensen niet toch rijden met een auto waarvoor ze geen motorrijtuigenbelasting meer betalen:

“Dit soort systemen maakt dit nu mogelijk en de Belastingdienst heeft het recht deze gegevens op te vragen. Dit was de eerste keer. Wellicht doen we het over 2013 opnieuw.”

Tientallen gemeenten zijn aangesloten bij het NPR, vaak voor afrekenen via de mobiele telefoon. In het NPR zien controleurs of er is betaald. Amsterdam is deze maand volledig overgestapt op kentekenparkeren. Parkeerders hoeven geen bonnetje meer achter de voorruit te leggen. Het intoetsen van het kenteken op de parkeerautomaat is voldoende.