Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Milieu en natuur

Gestrande potvis op Terschelling overleden

Medewerkers van een sleep- en bergingsbedrijf proberen de gestrande potvis via een geul terug naar zee te geleiden. Het mocht helaas niet baten.
Medewerkers van een sleep- en bergingsbedrijf proberen de gestrande potvis via een geul terug naar zee te geleiden. Het mocht helaas niet baten. Foto ANP / Catrinus van der Veen

De operatie om de gestrande potvis bij Terschelling te redden is mislukt. De aangetroffen potvis is bezweken, meldt de Koninklijke Nederlandse Redding Maatschappij.

Het dier is nog niet officieel doodverklaard, dat moet worden gedaan door een dierenarts. De vooruitzichten voor de potvis waren al somber. Eerder vanmiddag werd de Terschellingse rederij Noordgat ingezet om het dier te redden, aldus de KNRM:

Twitter avatar KNRM KNRM Er is een potvis levend op Terschelling aangetroffen bij Paal 26. Rederij Noordgat gaat poging doen om het dier te redden.

Het schip van Noordgat, dat ter plaatse was, probeerde om met waterjets een geul in het water te blazen om zo het dier te bevrijden, schrijft de Leeuwarder Courant. Volgens de krant is het dier zo’n vijftien meter lang en kwam de melding rond drie uur vanmiddag binnen. Volgens zeehondenredder Lenie ’t Hart waren de reddingswerkers binnen een halfuur ter plaatse.

Protocol voor aangespoelde walvisachtigen

Het ministerie van Economische Zaken stelde na het aanspoelen van bultrug Johanna in december vorig jaar een speciaal protocol voor aangespoelde ‘walvisachtigen’ op. Een dier van deze omvang uit zijn lijden worden verlost als het na twaalf uur nog niet is gered. Dat gebeurt met explosieven van defensie.

Protocol Stranding Levende Grote Walvisachtigen

De potvis wordt zo snel mogelijk naar Harlingen gesleept. Daar wordt vervolgens onderzoek gedaan naar de doodsoorzaak.