Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Religie

Paus Franciscus: homo’s moeten niet worden veroordeeld - ‘nieuwe opstelling’

Paus Franciscus komt aan op het internationale vliegveld van Rome na zijn reis door Brazilië.
Paus Franciscus komt aan op het internationale vliegveld van Rome na zijn reis door Brazilië. Foto AFP / Andreas Solaro

Homoseksuelen moeten niet worden veroordeeld of gemarginaliseerd. Dat zei paus Franciscus in een gesprek met journalisten aan boord van zijn vliegtuig op de weg terug van Brazilië, meldt persbureau Reuters.

De paus zei dat homo’s niet moeten worden gediscrimineerd, maar een onderdeel zijn van de maatschappij. Hij refereerde aan het universele catechismus van de Katholieke Kerk, waarin staat dat homoseksuele geaardheid niet zondig is, maar homoseksuele handelingen wel. Hij zal homoseksuele priesters niet veroordelen, zei hij:

“If someone is gay and he searches for the Lord and has good will, who am I to judge?”

Onze Italië-redacteur Marc Leijendekker noemt zijn uitspraak “heel interessant”:

“In het verleden was de houding van het Vaticaan: verbieden. Homoseksualiteit kwam natuurlijk wel voor, maar je mocht je niet manifesteren als homo. Paus Franciscus zegt nu: ik ga in principe uit van de goede wil. Wie ben ik dan om daarover te oordelen? Dat is een hele belangrijke toevoeging, die iets zegt over zijn houding. Het is een indicatie dat hij zich niet als een autoritaire leider wil opstellen. Hij zei al eerder: ‘We moeten geen controleurs van het geloof zijn, maar de katalysatoren.’ Het is verrassend dat hij er zo in openheid over spreekt. Hij heeft een antwoord gegeven dat haaks staat op dat van voorgaande pausen.”

Twitter avatar mwleijendekker Marc Leijendekker Paus in vliegtuig terug uit Rio over homoseksualiteit: wie ben ik om te oordelen? Achter die vraag schuilt een heel nieuwe opstelling.

‘Verbod vrouwelijke priesters blijft in stand’

In het tachtig minuten durende gesprek met journalisten zei hij ook dat het verbod op vrouwelijke priesters van de Rooms-Katholieke kerk definitief is. Maar hij zou wel graag zien dat vrouwen een meer leidinggevende rol vervullen in administratieve en pastorale functies.

De paus is vandaag in Rome aangekomen, na een reis door Brazilië. De climax was een enorme opkomst op het beroemde strand Copacabana in Rio de Janeiro, waar volgens de organisatoren drie miljoen mensen waren.