‘Onjuist informeren kentekens onwettig’

Door burgers onjuist te informeren over het opslaan van hun kentekens overtreedt het Servicehuis Parkeren (SHPV) de wet. Dat zegt Jacob Kohnstamm, voorzitter van het College Bescherming Persoonsgegevens.

Afgelopen weekend werd bekend dat de Belastingdienst alle gegevens over 2012 heeft opgevraagd van mensen die bij een parkeerautomaat op kenteken parkeerden. In zijn privacybeleid garandeert het SHPV juist dat alle kentekens die op deze automaten worden ingevoerd na acht weken worden verwijderd uit het Nationaal Parkeer Register (NPR). Met de opgevraagde gegevens kan de Belastingdienst zien wie waar heeft geparkeerd en zo controleren of leaserijders niet méér privékilometers maken dan ze via hun rittenadministratie opgeven.

„De wettelijke informatieplicht bepaalt dat je burgers precies vertelt hoe lang hun gegevens worden bewaard en waarom. Je mag ze dus niet langer bewaren dan je zegt te doen”, aldus Kohnstamm.

Of het langer opslaan dan acht weken op zich onwettig is, kan hij niet zeggen. „Daar moet dan een goede reden voor zijn. Acht weken lijkt mij lang genoeg.” Kohnstamm kan ook niet zeggen of zijn college een onderzoek instelt, omdat daarover nooit mededelingen worden gedaan.

Een woordvoerder van de Belastingdienst bevestigde vanochtend het opvragen van de parkeergegevens. Daarmee is volgens hem ook nagegaan of mensen niet toch rijden met een auto waarvoor ze geen motorrijtuigenbelasting meer betalen. „Dit soort systemen maakt dit nu mogelijk en de Belastingdienst heeft het recht deze informatie op te vragen. Dit was de eerste keer. Wellicht doen we het over 2013 opnieuw”, aldus de woordvoerder.

Tientallen gemeenten zijn aangesloten bij het NPR, vaak voor afrekenen via de mobiele telefoon. In het NPR zien controleurs of er is betaald.