Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Cultuur

Nieuwe ploeg blij met brons

De estafettezwemsters behaalden in Barcelona brons op de 4x100 meter vrije slag. Dat zorgde voor lachende gezichten bij de vernieuwde ploeg.

Dat de Nederlandse estafettevrouwen na hun jarenlange heerschappij de wereldtitel zouden kwijtraken was geen verrassing, een jaar na de ontbinding van de Golden Girls. Dus waren er gisteravond, in het Palau Sant Jordi van Barcelona, louter lachende gezichten na de bronzen medaille op de 4x100 meter vrije slag.

Onder aanvoering van drievoudig olympisch kampioene Ranomi Kromowidjojo stelde het nieuwe Nederlandse kwartet op de laatste vijftig meter een podiumplaats veilig, achter de grote rivalen van de afgelopen zes jaar, olympisch kampioen Australië (zilver) en de verrassende nieuwe wereldkampioen, de Verenigde Staten. „Dit is voor ons het hoogst haalbare”, wist Femke Heemskerk meteen na afloop.

Na het afscheid van Marleen Veldhuis, vorig jaar bij de Olympische Spelen in Londen, was al duidelijk dat het Nederlandse kwartet enkele jaren in de steigers zal staan. Kromowidjojo (23), Heemskerk (25) en Inge Dekker (28) kunnen nog zeker een olympische cyclus mee, maar het is de cruciale vierde plaats in de ploeg die de kleur van de medailles bepaalt. En zelfs de haalbaarheid van het podium was voor de technisch directeur van de KNZB, Jacco Verhaeren, nog de vraag. „We zijn een topvijfploeg die een medaille kan halen”, had hij vooraf gezegd.

Met zijn keuze voor WK-debutante Elise Bouwens (22) als vierde vrouw bleek hij de juiste inschatting te hebben gemaakt. Verhaeren weet bovendien dat Nederland – bij de vrouwen een sprintersland bij uitstek – in een luxepositie verkeert. In het spoor van Kromowidjojo melden zich in alle leeftijdscategorieën nieuwe talenten aan.

Gisterochtend had Verhaeren zelfs de 17-jarige Esmee Vermeulen laten debuteren in de series, om Kromowidjojo nog even uit het water te houden.

De zelfbewuste jonge garde lijkt nauwelijks geïntimideerd door het roemrijke verleden van hun voorgangers, die zichzelf vereeuwigden met tal van wereldrecords, een Europese titel (2008), twee wereldtitels (2009 en 2011), een olympische titel (2008) en olympisch zilver (2012).

„Nee, daar heb ik niet over nagedacht”, zei Vermeulen na haar debuut in de series. „Je moet gewoon hard zwemmen en nergens aan denken.” En Bouwens: „Natuurlijk, ze hebben in het verleden heel goed gezwommen, maar er zijn nu nieuwe zwemsters. Er begint een nieuw tijdperk. Je moet niet blijven kijken naar het verleden.”

De drie overgebleven Golden Girls zijn tevreden met wat ze in Barcelona hebben gezien. „Als de nieuwe meiden zich door ontwikkelen zijn we in Rio podiumkandidaat”, zei Dekker.

Ook de snelste vrouw van het stel, Kromowidjojo, ziet voldoende kansen om het gat met Australië en de Verenigde Staten de komende jaren weer te verkleinen. „Daar hebben we de zwemsters voor.”

Maar ondanks de meevaller van een podiumplaats moet Kromowidjojo zijn geschrokken toen ze de tijd van de Australische openingszwemster Cate Campbell op het bord zag verschijnen. Zij zwom de 100 meter in 52,33 seconden, de snelste tijd ooit in een badpak van textiel. Kromowidjojo won vorig jaar de olympische finale in 53,00 seconde. Campbell kampte in Londen met een virus en moest zich afmelden voor het koninginnenummer.

Met haar fabelachtige tijd op de eerste avond van de WK in Barcelona is Campbell, en niet Kromowidjojo, eind deze week de grote favoriet voor het goud op de 100 meter vrije slag. Kromowidjojo, die zich normaal niet snel laat afleiden door de prestaties van haar concurrenten, was zich bewust van de prestatie van Campbell.

„Dat belooft heel wat voor de 100 vrij op donderdag en vrijdag”, zei de Nederlandse met een glimlach. Of zijzelf ook in staat is tot dergelijke tijden? „In principe kan ik dat. Als ik de perfecte race zwem moet dat zeker lukken.”