Na 15 jaar nog honger naar macht

Hun Sen heeft nu zoveel politieke macht dat hij onverslaanbaar is. Maar onder jongeren broeit verzet tegen de corruptie.

Premier Hun Sen

Hun Sen (60), de langst zittende regeringsleider van Azië, heeft weer een hindernis overwonnen in zijn doel om Cambodja tot zijn 74ste te regeren. Zijn Volkspartij won gisteren bij de verkiezingen 68 van de 123 zetels in het parlement. Daarmee heeft Hun Sen het mandaat om door te gaan. Althans, zo analyseert de premier de uitslag zelf. De oppositie, die 55 zetels haalde, legt zich niet bij het resultaat neer. Er zou zijn gefraudeerd en geïntimideerd. Reden voor de Cambodjaanse Nationale Reddingspartij om de resultaten aan te vechten, zo kondigde de uit ballingschap teruggekeerde oppositieleider Sam Rainsy (64) vanochtend aan.

Waarschijnlijk ligt Hun Sen niet wakker van de aantijgingen. Hij regeert Cambodja als premier sinds 1998. Na al die jaren is er geen instantie meer over waar de oppositie succesvol bezwaar kan maken. De rechters zijn op de hand van Hun Sen, net als de media.

Hun Sen is de afgelopen weken sluw te werk gegaan. Vooraf klonk de kritiek dat de verkiezingen niet eerlijk konden zijn als Rainsy, het charismatische boegbeeld van de oppositie, niet mee kon doen. Rainsy was in 2009 naar Frankrijk gevlucht om een gevangenisstraf te ontlopen. Maar 19 juli keerde Rainsy terug in Phnom Penh. Tienduizenden aanhangers onthaalden hem op het vliegveld. Hij mocht toch niet aan de verkiezingen meedoen. De termijn voor kandidaten om zich te laten registreren was gepasseerd. Daar kon volgens de regering van Hun Sen geen uitzondering op gemaakt worden. Maar alleen al de aanwezigheid van Rainsy hielp de oppositie. De twee partijen die onlangs fuseerden tot de Nationale Reddingspartij behaalden 29 zetels meer dan bij de vorige verkiezingen in 2008.

Met de uitslag kan Hun Sen beweren dat hij in vrije verkiezingen gekozen is. Maar het blijft de vraag hoe het was afgelopen als Rainsy wel kandidaat had mogen staan, wel geruime voorbereidingstijd had en wel kon genieten van aandacht van vrije en objectieve media.

Het verzet tegen de heerschappij van de langst zittende regeringsleider in Azië neemt niettemin toe. Gisteren demonstreerden jongeren in de hoofdstad Phnom Penh tegen de grootschalige corruptie, onteigeningspraktijken en werkloosheid.

Het kunnen nog veertien lange jaren worden voordat premier Hun Sen de zichzelf gestelde pensioenleeftijd heeft bereikt.

    • Melle Garschagen