Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politie, recht en criminaliteit

Martin Indyk leidt overleg Israël en Palestijnen

Martin Indyk spreekt tijdens het US Islamic World Forum in Doha vorige maand. De voormalige diplomaat is benoemd om de onderhandelingen te leiden tussen Israël en de Palestijnen.
Martin Indyk spreekt tijdens het US Islamic World Forum in Doha vorige maand. De voormalige diplomaat is benoemd om de onderhandelingen te leiden tussen Israël en de Palestijnen. Foto Reuters / Mohammed Dabbous

De Amerikaanse diplomaat Martin Indyk gaat de vredesbesprekingen tussen Israël en de Palestijnen leiden. Minister van Buitenlandse Zaken John Kerry heeft de vroegere Amerikaanse ambassadeur in Israël benoemd tot de speciale afgezant, meldt persbureau Reuters.

Indyk is nu verbonden aan het Brookings Institution, een denktank in Washington. Hij was ambassadeur onder de vroegere president Bill Clinton en vervulde een belangrijke rol bij de mislukte onderhandelingen in 2000 in Camp David.

In een verklaring heeft Indyk gezegd dat hij gelooft in vrede tussen Israël en de Palestijnen. Niettemin noemt hij het een tot “nederigheid stemmende uitdaging”. Kerry zei dat de onderhandelaars en beide partijen veel “moeilijke keuzes” wachten, maar dat in de discussie naar “redelijke compromissen” zal worden gezocht.

“Het is geen geheim dat hervatting van het proces moeilijk zal zijn. Als het het makkelijk was, dan zou het al lang geleden gebeurd zijn.”

De verwachting is dat Kerry vandaag of morgen het officiële startsein geeft voor de hervatting van de vredesonderhandelingen tussen Israël en Palestina in Washington. Voorafgaand aan dit overleg gaf Israël gisteren toestemming voor de vrijlating van 104 Palestijnse gevangenen.

De Amerikaanse president Obama heeft de onderhandelingsgesprekken alvast verwelkomd. In een verklaring sprak hij:

“Dit is een veelbelovende stap voorwaarts, ook al liggen harde keuzes in het vooruitzicht. Ik ben hoopvol dat Israeliers en Palestijnen de gesprekken ingaan met vertrouwen, focus en vastberadenheid.”