KPN-aandeelhouder Slim kan meerderheid krijgen

De twee buitenlandse grootaandeelhouders van KPN en Ziggo hebben de machtsverhoudingen binnen de Nederlandse telecombedrijven op scherp gezet. KPN maakte vanochtend bekend dat de Mexicaanse miljardair Carlos Slim een meerderheidsbelang in het bedrijf kan verwerven. Het Amerikaanse Liberty Global heeft afgelopen weekeinde zijn belang in Ziggo vergroot tot 28,5 procent.

Een aandeelhouder die een belang van meer dan dertig procent verwerft, is verplicht een bod op alle uitstaande aandelen van het bedrijf uit te brengen.

De ontwikkelingen bij de Nederlandse bedrijven lijken de opmaat naar een roerige periode op de Nederlandse telecommarkt. Liberty Global is namelijk eigenaar van kabelmaatschappij UPC. Bij samensmelting van UPC en Ziggo zou marktleider KPN er in een klap een krachtige tegenstander bij hebben. De voormalige telefoonmaatschappij en de kabelbedrijven zijn in een concurrentiestrijd verwikkeld op de markt voor (mobiele) telefonie, internet en televisie. In reactie op het nieuws stegen de beurskoersen van Ziggo en KPN vanochtend.

De directie van KPN moet de komende tijd rekening houden met een interne strijd. Slim, met een geschat vermogen van bijna 58 miljard euro de rijkste man ter wereld, bezit via zijn telefoonbedrijf América Móvil 28 procent van de aandelen van KPN. Sinds de Mexicaanse miljardair zich in juni 2012 bij het Nederlandse bedrijf inkocht, heeft hij zijn invloed steeds verder vergroot.

In februari spraken KPN en Slim af dat hij zijn belang niet verder zou uitbreiden. Die afspraak heeft Slim nu opgezegd. KPN heeft de reden van het opzeggen niet bekend gemaakt. Vorige week openbaarde KPN dat het zijn Duitse dochter E-Plus had verkocht aan Telefónica Deutschland. Daarmee trok KPN zich terug op de Nederlandse en Belgische markt. De twee door Slim benoemde leden in de raad van commissarissen hebben zich bij de beslissing over de verkoop onthouden van stemming.