Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Milieu en natuur

Kijken: de vrije val van een freediver

Still uit het filmpje.

Je hebt mensen die met geen mogelijkheid een vliegtuig of een boot zijn in te krijgen en je hebt mensen die niets liever doen dan op of in het water te zijn. De Britse freediver William Trubridge is zo’n echte waterrat. In een filmpje met prachtige beelden vertelt hij over zijn voorliefde voor zijn sport.

Je zou kunnen zeggen dat er bij Trubridge geen bloed, maar water door zijn aderen stroomt. De inwoner van Nieuw-Zeeland leerde met achttien maanden al zwemmen en dook al naar vijftien meter op zijn achtste.

Een paar jaar geleden zette hij het wereldrecord vrijduiken, duiken met ingehouden adem zonder gebruik van perslucht of vinnen, op zijn naam. Hij legde 101 meter in vier minuten en acht seconden af op slechts een ademteug.

In zijn tak van sport zijn er verschillende categorieën; zo kan je bijvoorbeeld vinnen of gewichten gebruiken. Maar Trubridge doet niets van dat alles. Volgens de freediver is vooral de vrije val een geweldig gevoel:

William Trubridge - Freediver from The Avant/Garde Diaries on Vimeo.