Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Terrorisme

Journalist bespioneerd

Amerikaanse spionagediensten en het Nieuw-Zeelandse ministerie van Defensie hebben vorig jaar samen een journalist in Afghanistan bespioneerd.

Dit schrijft de Nieuw-Zeelandse krant The Sunday Star-Times op basis van bronnen in het leger.

Defensie zou telefoongegevens hebben verzameld van de onderzoeksjournalist Jon Stephenson, die als freelancer voor de Amerikaanse nieuwsorganisatie McClatchy werkte.

Volgens het artikel werd Stephenson bespioneerd omdat het Nieuw-Zeelandse leger niet blij was met zijn berichten over de slechte behandeling van Afghaanse gevangenen.

Het leger ontkende maandag dat Stephenson bespioneerd was door de Verenigde Staten of Nieuw-Zeeland. Volgens generaal-majoor Tim Keating bestaat er geen bewijs die het artikel ondersteunen.

De minister van Defensie, Jonathan Coleman, erkende maandag wel het bestaan van een zwarte lijst waarop onderzoeksjournalisten voorkomen die Nieuw-Zeeland ziet als potentiële bedreiging voor het land en het leger. Op die lijst staan verder spionnen en terroristen. (NRC)