Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Boeken

Jonathan Franzen, Mathijs van Nieuwkerk en Mo Yan in weekendoverzicht NRC Boeken

Deze week, in het weekendoverzicht van NRC Boeken, nieuws over verfilmingen van het werk van J.K. Rowling en Nobelprijswinnaar Mo Yan. En Jonathan Franzen kiest, samen met prominente Noord-Amerikaanse collega’s, zijn favoriete eerste zin uit de wereldliteratuur. Verschillende filmstudio’s in Hollywood hebben interesse getoond in de filmrechten van The Cuckoo’s Calling, de detective die JK Rowling

Jonathan Franzen/ Foto ANP

Deze week, in het weekendoverzicht van NRC Boeken, nieuws over verfilmingen van het werk van J.K. Rowling en Nobelprijswinnaar Mo Yan. En Jonathan Franzen kiest, samen met prominente Noord-Amerikaanse collega’s, zijn favoriete eerste zin uit de wereldliteratuur.

Verschillende filmstudio’s in Hollywood hebben interesse getoond in de filmrechten van The Cuckoo’s Calling, de detective die JK Rowling onder het pseudoniem van Robert Galbraith schreef, weet nu.nl.

Op de site van The Atlantic kiezen schrijvers als Margaret Atwood, Stephen King, Lydia Davis en Jonathan Franzen hun favoriete eerste zin uit de wereldliteratuur. Franzen kiest voor de eerste zin uit Kafka’s Het proces:

Jemand mußte Josef K. verleumdet haben, denn ohne daß er etwas Böses getan hätte, wurde er eines Morgens verhaftet.’

Volgens de Amerikaanse auteur van The Corrections en Freedom belichaamt deze zin ‘de methode van de roman in een notendop’.

Mathijs van Nieuwkerk komt met een boek, meldt Tzum. Tour d’Aznavour heet het en betreft een bundeling van de columns die de tv-presentator sinds 2008 schrijft in de VARA-gids over de Franse zanger Charles Aznavour. Van Nieuwkerk noemt Aznavour ‘de beste zanger die ooit geleefd heeft’.

Er lijkt, na verfilmingen van onder andere diens roman Het rode korenveld, weer werk te worden verfilmd van Nobelprijswinnaar (2012) Mo Yan, meldt Hollywood Reporter. Het gaat om de novelle The Treasure Map. Mo Yan blijkt vorige week verklaard te hebben dat hij ook de tv-rechten van Het rode korenveld heeft verkocht.