Ideale schoonzoon blijft familie trouw. Voorlopig

Ajax won de eerste prijs van het seizoen na een moeizame zege op AZ Een van de gespreksonderwerpen na afloop was uiteraard een eventuele transfer van spelers als De Jong, Alderweireld en Eriksen

Hoewel Nederland met gevechtstroepen uitrukt, is Mali géén vechtmissie, benadrukten de ministers. Foto AFP

Wéér was hij belangrijk, wéér maakte hij het beslissende doelpunt en opnieuw voegde Siem de Jong een prijs toe aan zijn alsmaar groeiende erelijst. Zaterdag kreeg de aanvoerder van Ajax de Johan Cruijff Schaal uitgereikt na een moeizame zege op AZ (3-2).

Vermoeid, met het koord van een gouden medaille nog om zijn nek, meldde Siem de Jong (24) zich in de mixed zone van Ajax. En de gespreksthema’s lieten zich raden: ja, het was bloedverziekend heet geweest in de Amsterdam Arena (het dak bleef dicht uit voorzorg tegen noodweer). Ja, Ajax moet het vrijdag beter doen in de seizoensopening tegen Roda JC. Maar bovenal: wie doorstaat de transferperiode, die maandag 2 september afloopt?

De focus ligt op Ajax

Toen Frank de Boer in mei voor de derde keer landskampioen werd, leed het voor hem geen twijfel dat voetballers als Toby Alderweireld, Christian Eriksen én De Jong interessante opties waren voor buitenlandse clubs. Het drietal stond (en staat) in elk geval open voor serieuze belangstelling. Ook naar De Jong, die aan zijn achtste seizoen bij Ajax begint, werd geïnformeerd bij diens zaakwaarnemer, Louis Laros. Maar vooralsnog hapte hij niet, omdat de clubs die zich tot op heden bij De Jong meldden volgens hem niet van het kaliber zijn om zijn nog twee jaar doorlopende contract op te geven bij Ajax – een status die de club zich heeft verworven na drie landstitels op rij en een consistent beleid.

Sterker nog: ruim een week geleden vertelde De Jong dat hij besloten heeft zich te richten op Ajax. De technische staf en de spelersgroep – die een impuls kreeg door de komst van FC Barcelona-huurling Bojan Krkic en Mike van der Hoorn van FC Utrecht – hebben De Jong overtuigd langer in Amsterdam te blijven. Mits er niet alsnog Europese topclub komt – uiteraard.

Met zijn stellinginname hoopt De Jong „een signaal af te geven”, zodat ook Alderweireld, Eriksen en andere spelers behouden blijven voor de club. Want het komende seizoen, de vierde voetbaljaargang onder trainer De Boer, moet het oogstjaar worden voor Ajax. De kaarten liggen immers gunstig: waar De Boer de voorgaande drie seizoenen vooral een elftal aan het opbouwen was voor de winterstop, staat er nu een selectie die vrijwel intact is gebleven. Met als niet ondenkbaar gevolg: een dominanter Ajax in de eredivisie, plus een grotere kans te overwinteren in de Champions League.

De Jong – type ideale schoonzoon – zei nog veel te kunnen leren bij Ajax. Hij moet nog feller worden, vindt hij. „Zowel in het vrijlopen als in het wegdraaien kan ik me nog verbeteren. Dat is iets wat ik mezelf moet opleggen. Elke wedstrijd weer. Wat dat betreft maakt het niet uit bij welke club ik speel”, meent De Jong.

Dat een kritische overweging bij een eventuele transfer nodig is, weet De Jong als geen ander. Het voorbeeld vindt hij in de familie. Zijn twee jaar jongere broertje Luuk werd een jaar geleden voor circa 15 miljoen euro getransfereerd van FC Twente naar Borussia Mönchengladbach. Hij ging fors meer verdienen en zou gaan spelen in de Bundesliga. Maar tot op heden is dat, mede als gevolg van blessures, geen succes en doemt het beeld op van een wegkwijnend talent in Duitsland.

Of dat meespeelt bij de aanvoerder van Ajax? Hij lacht een beetje ongemakkelijk. „Ik ben al 24, hè.” Dan, serieus: „Maar ik wil niet te vroeg gaan. Dat speelt absoluut mee. Straks beginnen de officiële wedstrijden en dan wil ik me helemaal kunnen concentreren op Ajax. Omdat mijn naam steeds genoemd werd bij de spelers die mogelijk weg zouden gaan, heb ik met de trainers afgesproken dat ik me voorlopig op Ajax focus. Dan is dat een beetje uit de lucht.”

Uit de media-aandacht

De Jong wenste uit de media te worden gehouden nadat hij had gezegd bij Ajax te willen blijven. Hoewel de hordes journalisten om hem heen zaterdagavond een ander beeld vertonen, denkt De Jong dat de aandacht zich vanaf nu zal verplaatsen naar Alderweireld en Eriksen.

Afgaande op de wedstrijd tegen AZ zal de telefoon van Marc Overmars, directeur voetbalzaken bij Ajax, niet roodgloeiend staan van clubs die informeren naar de vraagprijs van De Jong. Hij speelde onopvallend, afwezig en wist moeilijk om te gaan met de defensieve opstelling van AZ. Maar, zoals vaker, is dat geen belemmering voor zijn precisie in de afwerking. In de verlenging kopte hij de winnende treffer achter AZ-doelman Esteban (3-2).

Ajax is klaar voor de competitie. Mét De Jong. Want de ideale schoonzoon blijft zijn familie trouw. Voorlopig dan.

    • Jan Cees Butter