Opinie

    • Marcel van Roosmalen

Hete zomer

Vanuit mijn raam kijk ik uit over een tiental achtertuinen. De bewoners van de bijbehorende huizen zijn ongewild bekende gezichten geworden. Ik zie ze vanaf twee hoog barbecuen, in de zon liggen, eten en ik hoor ze praten. Ik geloof dat ze zich door de hoge bomen onbespied wanen.

De man die regelmatig met smaak afhaalmaaltijden zat te eten op het vierkantje grindtegels in zijn verder slecht onderhouden tuintje, hield er opeens een onstuimig liefdesleven op na. Dat had ik niet achter hem gezocht.

Vrijdagavond laat, ik zat bij het open raam, zag ik hem in een witte ochtendjas een meisje achtervolgen in zijn tuin, dat hij daarna, net uit het zicht, nam tegen de houten schutting, die ervan op en neer ging.

Je wilt het niet horen, maar je hoort het toch.

Opgewonden werd ik er niet van, maar ik was wel nieuwsgierig genoeg om te blijven zitten waar ik zat.

Zij: „Ik wil je grote pik! Ik wil je grote pik!”

De geluiden die hij maakte leken nog het meest op het grommen van een hond.

Van de vrouw zag ik even de achterkant.

„O, o, o!”, schreeuwde hij. „Ik kom! Ik kom!”

„Godverdomme!”, schreeuwde zij, gevolgd door een dwingend: „Spuit dan!”

Na afloop zaten ze met de ruggen tegen de doorbuigende schutting.

„God, wat was jij goed zeg!”

Hij stak een sigaret op.

Nu ze klaar was gekomen drong de realiteit langzaam tot haar door. Ze zat dus met haar blote kont in het gras in een tuin in een volkswijk in het centrum van Amsterdam.

„Denk je dat iemand iets gemerkt heeft?”

Hij, op geruststellende toon: „Welnee!”

Daarna: „Iedereen doet toch weleens gek?”

Het belooft een onverwacht hete zomer te worden. Gistermiddag begon dezelfde man aan de opbouw van een rond, plastic zwembad. Het ging traag en toen begon het ook nog te regenen. Maar goed, dat zwembad komt er, tenminste daar rekenen we wel op, benieuwd als we zijn naar de vrouw achter de gesprekken.

Ik schrijf inmiddels in de ‘we-vorm’, want van diverse buren begreep ik dat ze ‘de porno’ ook hadden meegekregen. Lees je dit en heb je toevallig een nieuwe vriend met een baardje, kijk dan even omhoog als je in zijn nieuwe zwembad zit en zwaai dan. Je achterkant kennen we inmiddels, we verheugen ons enorm op de rest. Want zo’n buurt is het wel.

    • Marcel van Roosmalen