Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Televisie

Het einde van een tv-icoon: J.R. Ewing gaat er eindelijk aan

Acteur Larry Hagman (1931 - 2012) speelde de beruchtste schurk van tv, J.R. Ewing uit Dallas.
Acteur Larry Hagman (1931 - 2012) speelde de beruchtste schurk van tv, J.R. Ewing uit Dallas. Foto AP

Larry Hagman gaat vanavond voor de tweede keer dood. De eerste keer overleed de Amerikaanse acteur vorig jaar tijdens de opnames van de beroemde tv-serie Dallas, vanavond sterft zijn iconische personage J.R. Ewing.

J.R. wie?

Voor iedereen die niet eind jaren zeventig, tachtig én negentig aan de buis gekluisterd zat voor Dallas: jullie weten misschien niet wie de beruchtste schurk uit de televisiegeschiedenis is. Dat is dus J.R. Ewing, die in 1978 voor het eerst als Texaanse oliebaron snode plannen mocht smeden voor Amerikaanse huishoudens. Acteur Larry Hagman droeg de cowboyhoed met verve, tot hij vorig jaar op 81-jarige leeftijd kwam te overlijden.

Wie schoot er op J.R.?

De tv-serie zorgde in het derde seizoen al voor de beroemdste cliffhanger in de tv-geschiedenis: wie schoot op J.R.? Een hele zomer zaten mensen met de handen in het haar: wie zat erachter? Na jarenlang vijanden gemaakt te hebben zat het er een keer aan te komen natuurlijk. En dat ging ongeveer zo:

Na de zomer leefde J.R. nog vrolijk door tot de serie in 1991 eindigde.

Vanavond gaat J.R. er écht aan

Maar in de aflevering van vanavond gaat J.R. er dus echt aan. Nu wordt hij wél echt doodgeschoten, in Mexico. Dat moest ook wel, schrijft mediaredacteur Wilfred Takken vandaag in nrc.next, want hij overleed tijdens de opnames van de nieuwe serie dus de schrijvers moesten hem uit de serie schrijven. Vorig jaar werd Dallas nieuw leven ingeblazen. En met Dallas kwam ook Hagman weer in de rol van J.R. weer op tv.

Zijn dood is een klap voor Dallas, aldus Takken, maar roept ook gemengde gevoelens op:

“Door al zijn schurkenstreken werd hij alom gehaat. J.R.’s ex Sue Ellen is zo van streek dat ze weer naar de fles grijpt. Zijn broer Bobby, die hij vreselijk pestte, heeft veel verdriet. Bobby’s goedheid kon gedijen dankzij J.R.’s slechtheid, analyseert hij zelf in de grafrede. Onvermoede woede komt in hem los, woede die zich tegen zijn vrouw richt.”

De nieuwe serie is al niet zo spannend als het origineel, aldus Takken, die zich ook afvraagt of het nog wel de moeite van het kijken waard is als J.R.’s personage weg is:

“Ondanks de inzet van nieuw bloed leunde de soap nog altijd op de hoogbejaarde schurk. Gelukkig heeft hij allerlei intriges nagelaten. Wie schoot hem dood en waarom? Wat deed hij in Mexico en Abu Dhabi? Wie zal hem wreken? Maar zonder J.R. is er weinig aan. Zijn zoon moest de nieuwe schurk worden, maar die blijft in zijn schaduw staan.”

Maar goed, hij moet eerst nog dood. Kijken dus: Dallas: J.R.’s Masterpiece Net 5, 21.25-23.15 uur

R.I.P. J.R.: dit filmpje is voor de fans

Nog even wat mooie citaten van J.R., die altijd zo hartelijk uit de hoek kon komen: