Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Wielrennen

Franse zege op de fiets in Spaans Baskenland

Gesteund door landgenoten uit Frans Baskenland heeft Tony Gallopin zaterdag in Spaans Baskenland de Clásica San Sebastián gewonnen. De renner van RadioShack-Leopard kwam na 232 kilometer solo over de streep aan de Golf van Biskaje.

Voor de 25-jarige Fransman is het de grootste zege uit zijn wielercarrière. Hij is de opvolger van de Spanjaard Luis León Sánchez, die de Clásica vorig jaar won in het shirt van oud-sponsor Rabobank en nu in de Ronde van Polen voor de nieuwe geldschieter Belkin actief is.

Achter Gallopin won Alejandro Valverde de sprint van een achtervolgend groepje, dat op een achterstand van een kleine halve minuut over de streep kwam. De Tsjech Roman Kreuziger van Saxo-Tinkoff eindigde achter de Spaanse renner van Movistar als derde. De Spaanse Bask Mikel Nieve werd voor eigen publiek vierde.

Valverde was met zijn Colombiaanse ploeggenoot Nairo Quintana bij de tweede beklimming van de traditionele scherprechter Jaizkibel op zo’n veertig kilometer van de eindstreep gedemarreerd. Waar renners als Kreuziger, Nieve en de Ier Nicolas Roche konden aanhaken, lukte dat de Nederlanders Bauke Mollema en Robert Gesink niet. Zij eindigden respectievelijk als negende en dertiende.

Gallopin was toen al een kleine minuut over de streep. De Fransman liet zijn medevluchters op de Alto Arkale, op vijftien kilometer van de streep de laatste klim van betekenis, achter zich.