Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Wielrennen

Erik Zabel weg uit adviesgroep UCI en als koersdirecteur Cyclassics

Erik Zabel (midden) wint de tweede etappe bij de Tour in Zwitserland in 2007.
Erik Zabel (midden) wint de tweede etappe bij de Tour in Zwitserland in 2007. Foto EPA / Alessandro Della Bella

Oud-wielrenner Erik Zabel is opgestapt uit de Professional Cycling Council (PCC), meldt de UCI vandaag. De 43-jarige oud-sprinter deed dat nadat hij gisteren in de Süddeutsche Zeitung toegaf jarenlang doping te hebben gebruikt en niet enkele weken, zoals hij in 2007 zei.

De meervoudig groenetruiwinnaar in de Tour en winnaar van twaalf etappes, gebruikte onder meer epo en cortisonen en onderging ook bloedtransfusies. Volgens de Duitser is het wielrennen nu veel schoner dan in zijn tijd, maar is hij niet meer de aangewezen persoon om in de PCC, een adviesraad voor de UCI, te zitten.

Zabel vertrekt ook als koersdirecteur van de Vattenfall Cyclassics en de Velothon Berlin. Hij bood afgelopen weekeinde aan de organisator van beide races aan zijn functie neer te leggen. Sinds 2011 was hij koersdirecteur van de beide koersen.

Tegenover de Duitse krant verklaarde hij gisteren “weer in de spiegel te willen kunnen kijken”. De wielrenner stond op een lijst van dopingzondaars in een rapport dat de Franse senaat afgelopen woensdag onthulde. Daarin stond al dat Zabel tijdens de Tour van 1998 had gebruikt.