Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Weer

Enige neerslag

De hitte mag dan zijn verdwenen, later deze week keert zij terug. Daar waar het donderdagmiddag in het zuiden alweer 30 graden wordt, lijken we vrijdag nagenoeg overal die tropische grens te slechten. Die zinderende warmte wordt pas aangevoerd bij een straffe zuidelijke wind die lucht helemaal vanuit Noord-Afrika en Spanje aan gaat voeren.

Momenteel is de wind echter zuidwestelijk en de lucht onstabiel genoeg voor een enkele bui. Ook deze maandagavond en komende nacht kan er verspreid een bui over schuiven. De temperatuur daalt ‘s nachts naar een aangename 14 a 15 graden. Morgen, dinsdag, trekt de westelijke wind aan en is aan zee minimaal vrij krachtig, 5 Bft. In eerste instantie breekt de zon nog door, maar vanuit het zuidwesten nadert een storing met bewolking en enige neerslag. Dat is een warmtefront, waarachter op donderdag de warme lucht gaat binnenstromen. Voordat het zover is kan er vanaf dinsdagmiddag tot en met woensdagochtend verspreid wat regen vallen. Het is nog wel de vraag in hoeverre de storing ook echt actief over schuift.

Ergens in de loop van woensdagavond en tijdens de daarop volgende nacht trekt het warmtefront noordwaarts weg en stroomt de warme lucht binnen. Tegelijkertijd wordt het vrij zonnig en zitten we dus weer volop in hoogzomer. Boven West-Frankrijk komen al wel weer snel onweersbuien tot stand, die richting de Benelux koersen.