Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politie, recht en criminaliteit

Doodschieten jongen door politie veroorzaakt onrust in Toronto

Het hoofd van de politie in Toronot, Bill Blair, tijdens een persconferentie vandaag over de fatale schietpartij van de 18-jarige Sammy Yatim.
Het hoofd van de politie in Toronot, Bill Blair, tijdens een persconferentie vandaag over de fatale schietpartij van de 18-jarige Sammy Yatim. Foto AP / The Canadian Press / Nathan Denette

Een schietpartij in een lege tram in het Canadese Toronto waarbij de politie afgelopen zaterdag de achttienjarige Sammy Yatim neerschoot, heeft tot grote onrust in de stad geleid, meldt persbureau AP. Een proteststoet trok vanavond door de stad. De deelnemers eisten gerechtigheid voor Yatim en een einde aan politiegeweld.

Het voorval gebeurde zaterdagochtend vroeg. Volgens getuigen zou Yatim andere reizigers in de tram hebben verordonneerd om uit de tram te stappen. Op beelden van de schietpartij die op Youtube zijn verschenen, is te zien dat Yatim met een mes in zijn hand in de tram staat. Buiten de tram staat een hele groep politieagenten. Er wordt geroepen ‘Laat je mes vallen’. Kort daarop klinken drie schoten, even later nog eens zes.

Vervolgens klimt een agent de tram in en klinkt het geluid van een stroomstootwapen. De jongen overleed in een ziekenhuis. Politiecommissaris Bill Blair stelde net als de Canadese justitie vandaag een onderzoek in naar het gebeuren. Uit de beelden blijkt dat er meerdere getuigen van het incident zijn. Opnamen zijn uit verschillende hoeken genomen.