Dieven maken voor 40 miljoen aan juwelen buit in Cannes

Bij een juwelenroof in de Zuid-Franse badplaats Cannes is gisteren voor ongeveer 40 miljoen euro aan sieraden buitgemaakt. De dieven sloegen toe in het Carlton Intercontinental Hotel, waar de bekende Israëlische diamantair Lev Leviev een tentoonstelling had ingericht.

Volgens een woordvoerder van de politie vond de diefstal rond het middaguur plaats. De woordvoerder wilde berichten in lokale kranten niet bevestigen, dat de roof door één persoon was uitgevoerd.

Het zeer luxe Carlton hotel vormt het decor van de beroemde film To Catch a Thief van Alfred Hitchcock, waarin de voormalige dief Cary Grant een juwelendief probeert te ontmaskeren.

In verschillende Franse media wordt erop gewezen – zonder dat er overigens een direct verband wordt gelegd – dat in de afgelopen drie maanden drie leden uit gevangenissen zijn bevrijd van de ‘Pink Panthers’, een ongeveer 40 leden tellende bende juwelendieven die door Interpol werd vernoemd naar de film met Peter Sellers als de klungelige inspecteur Clouseau.

Jonathan Sazonoff van het Museum Security Network denkt dat de dieven hun buit gemakkelijk kunnen verkopen, zeker als ze dat in delen doen.

Leviev zegt in een korte verklaring alleen blij te zijn dat niemand bij de roof gewond is geraakt. De juwelenhandelaar onderzoekt nog welke stukken er precies gestolen zijn.

Er zijn de afgelopen tijd in Europa herhaaldelijk grote juwelendiefstallen geweest. In februari 2008 werd voor ongeveer 100 miljoen aan juwelen gestolen bij een exclusieve winkel in Parijs, later dat jaar vond een overval plaats in Milaan, waar voor zo’n 20 miljoen aan juwelen werd geroofd. In België gingen dieven er eerder dit jaar vandoor met diamanten ter waarde van zo’n 50 miljoen euro. Een groot deel van die buit is inmiddels teruggevonden. (AP, AFP, Reuters)