Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Cultuur

De lekkerste saté maak je helemaal zelf

Kinderen zijn voorspelbare wezens. Vraag ik de mijne wat ze willen eten, zullen ze nooit of te nimmer spruitjes zeggen. Of witlof. Of asperges. Nee, het is altijd of pannenkoeken, of pasta, of patat of pizza, veel verder reiken hun culinaire fantasieën niet. Maar de jongste heeft sinds kort een nieuw lievelingsgerecht, eentje dat niet begint met een p: sateetjes.

Afgelopen zaterdag was hij jarig en had een roedel vrienden uitgenodigd om te komen voetballen, midgetgolfen en barbecueën. Uiteraard moesten er sateetjes komen, niet te weinig. En worstjes, en lamskoteletjes, en hamburgers. Het was een behoorlijk carnivoor bacchanaal, echt een mannenfeest zullen we maar zeggen.

Vlees voor saté snijd ik graag in heel kleine blokjes. Dan zijn ze gaar voordat ze verbrand zijn en drogen minder uit. Veel lekkerder dan die grote brokken die je vaak bij de slager krijgt. Maar je moet er wel de tijd voor nemen. Volgend jaar zet ik die gastjes beslist zelf aan het werk. Kan prima toch? Hoi, kom je op mijn feestje? We gaan voetballen en sateetjes rijgen.

Doe de knoflook, gember, koriander, komijn, ketjap en het limoensap in een kom, plus een snuf zout en versgemalen peper. Snijd de kipfilet in (echt) kleine blokjes en schep ze om met de marinade. Dek de kom af met vershoudfolie, zet hem in de koelkast en laat het vlees minimaal een uur (maar een etmaal mag ook) marineren. Leg de satéprikkers een uur voordat je gaat barbecueën in een bak met water zodat ze zich vol kunnen zuigen en minder snel verbranden. Rijg de blokjes kip aan de stokjes en rooster ze rondom gaar op de barbecue. Serveer met pindasaus.

Verhit de olie in een pannetje en fruit hierin de sjalot en knoflook. Voeg na 1 minuut de specerijen en sambal toe en fruit een minuutje mee. Doe de pindakaas en kokosmelk erbij en roer tot de pindakaas is opgelost. Laat op een heel laag pitje even pruttelen. Als het te hard gaat, gaat de saus schiften. Maak de pindasaus op smaak met limoensap, suiker en ketjap.