Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Media

De dood van J.R. Ewing is een klap voor Dallas

In een hotel in Mexico treft J.R. Ewing eindelijk de engel des doods.
In een hotel in Mexico treft J.R. Ewing eindelijk de engel des doods.

Dallas: J.R.’s Masterpiece Net 5, 21.25-23.15 uur

Vorige keren krabbelde hij steeds weer overeind, maar dit keer blijft hij echt liggen. In een dubbelaflevering van Dallas wordt de Texaanse oliebaron J.R. Ewing doodgeschoten. Dat moest wel want acteur Larry Hagman overleed vorig jaar tijdens de opnames.

Wie schoot op J.R. Ewing? In 1980 werd dat de beroemdste cliffhanger in de tv-geschiedenis. Nu speelt die vraag weer, maar het zal minder mensen interesseren. De tv-serie Dallas (1978-1991) kreeg vorig jaar een vervolgserie, maar die is niet zo succesrijk als het origineel.

De dood van J.R. roept gemengde gevoelens op. Door al zijn schurkenstreken werd hij alom gehaat. J.R.’s ex Sue Ellen is zo van streek dat ze weer naar de fles grijpt. Zijn broer Bobby, die hij vreselijk pestte, heeft veel verdriet. Bobby’s goedheid kon gedijen dankzij J.R.’s slechtheid, analyseert hij zelf in de grafrede. Onvermoede woede komt in hem los, woede die zich tegen zijn vrouw richt.

Voor Dallas is zijn dood ook een klap. Ondanks de inzet van nieuw bloed leunde de soap nog altijd op de hoogbejaarde schurk. Gelukkig heeft hij allerlei intriges nagelaten. Wie schoot hem dood en waarom? Wat deed hij in Mexico en Abu Dhabi? Wie zal hem wreken?

Maar zonder J.R. is er weinig aan. Zijn zoon moest de nieuwe schurk worden, maar die blijft in zijn schaduw staan. Mede omdat acteur Josh Henderson een slechte tekstbehandeling heeft, vooral als hij woede moet spelen.