Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Beurzen en beleggen

Carlos Slim beëindigt deal met KPN, mag belang uitbreiden

Multimiljardair Carlos Slim van América Móvil.
Multimiljardair Carlos Slim van América Móvil. Foto EPA / Paolo Aguilar

Het Zuid-Amerikaanse telecombedrijf América Móvil van Carlos Slim heeft de samenwerkingsovereenkomst met KPN met onmiddellijke ingang beëindigd. Dat betekent dat het bedrijf haar belang mag uitbreiden naar meer dan dertig procent.

Dat maakte KPN zojuist bekend in een persverklaring. Of América Móvil werkelijk van plan is om meer dan dertig procent van de aandelen in handen te krijgen, is niet duidelijk.

De overeenkomst dateert van 20 februari. Daarin was ook vastgelegd dat de bedrijven zouden kijken of ze kunnen samenwerken op het gebied van inkoop en internationaal telefoonverkeer. Ook mocht América Móvil twee commissarissen aanwijzen, zolang het bedrijf meer dan twintig procent van de aandelen in bezit heeft. América Móvil bezit nu bijna dertig procent van KPN.

KPN richt zich weer op binnenlandse markt

Vorige week werd bekend dat KPN het dochterbedrijf E-Plus voor vijf miljard verkoopt. Een heel groot besluit, legde onze economieredacteur Menno Tamminga uit:

“E-plus is in 2000 gekocht, KPN wilde hiermee een belangrijke speler worden op de Duitse markt, die pakweg vijf keer zo groot is als de Nederlandse en daarmee een van de grootste van Europa. Het bedrijf probeerde zo dus een grote speler op de Europese markt worden door actief te zijn in Nederland, België en Duitsland, maar dat is bij deze mislukt.”

Tactiek niet direct duidelijk

América Móvil bezit nu 28 procent van de aandelen in KPN. Het bedrijf is daarmee de grootste aandeelhouder in het Nederlandse telecombedrijf. Door de overeenkomst met KPN te beëindigen kan América Móvil twee kanten op. Het bedrijf kan een vijandige overname doen door het belang uit te breiden naar meer dan dertig procent. Maar het bedrijf kan de aandelen ook juist afstoten, omdat KPN de lucratieve Duitse markt verlaten heeft.