Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politiek

Cambodjaanse oppositiepartij verwerpt uitslag verkiezingen

Sam Rainsy, leider van de Nationale Reddingspartij, zegt tegen journalisten dat de verkiezingen in zijn land Cambodja niet eerlijk zijn verlopen.
Sam Rainsy, leider van de Nationale Reddingspartij, zegt tegen journalisten dat de verkiezingen in zijn land Cambodja niet eerlijk zijn verlopen. Foto Reuters / Samrang Pring

De belangrijkste oppositiepartij van Cambodja, de Nationale Reddingspartij, heeft de resultaten van de verkiezingen verworpen. Die lieten zien dat de partij van de al jaren regerende premier Hun Sen heeft gewonnen. De oppositie wil een onderzoek naar onregelmatigheden, schrijft persbureau AP.

De regering maakte gisteren bekend dat de Cambodjaanse Volkspartij 68 van de 123 zetels heeft gewonnen. De Nationale Reddingspartij zou 55 zetels hebben behaald, een behoorlijke winst op de 29 zetels die de partij had. Die gelooft dat echter niet en wil dat verschillende politieke partijen in samenwerking met de Verenigde Naties en het Nationale Verkiezingscommissie de zaak onderzoeken.

De oppositie stond er opeens een stuk beter voor nu leider Sam Rainsy vorige week is teruggekeerd naar zijn geboorteland. Hij vluchtte in 2009 omdat hij een in zijn ogen politiek gemotiveerde rechtszaak vreesde. Een jaar later werd hij bij verstek veroordeeld tot tien jaar gevangenisstraf, omdat hij feitelijk onjuiste kaarten zou hebben verspreid die aantoonden dat Cambodja grondgebied had verloren aan Vietnam. Eerder deze maand verleende de regering hem gratie. Rainsy sprak:

“De Cambodjaanse Nationale Reddingspartij accepteert de verkiezingsuitslag die wij hebben vernomen niet, omdat er veel onregelmatigheden hebben plaatsgevonden tijdens de verkiezingen.”

Oproep zal weinig uitmaken

De oproep van de oppositie zal echter weinig uitmaken, schrijft persbureau AP. Hun Sen is al 28 jaar aan de macht en heeft niet de intentie binnenkort op te stappen. Hij heeft grote invloed op bijna alle staatsinstellingen, ook op de rechtbanken. Vorige verzoeken om onderzoeken hebben niets opgeleverd en het is niet duidelijk wat de oppositie doet als het verzoek niet wordt ingewilligd.

Bovendien zijn buitenlandse instanties zoals de VN niet happig op bemoeienis met Cambodja. De VN heeft twijfels geuit over de eerlijkheid van de verkiezingen, maar in voorgaande jaren zijn de verkiezingsuitslagen zonder protest geaccepteerd, terwijl die met meer intimidatie en geweld gepaard gingen. Waarschijnlijk wordt deze uitslag geïnterpreteerd als een stap vooruit.

‘Verkiezingen zwaar gemanipuleerd’

Volgens critici zijn de verkiezingen zwaar gemanipuleerd. De partij van Rainsy en niet-partijdige groeperingen zeggen dat de regerende partij de regering en veiligheidstroepen op een oneerlijke manier hebben ingezet om druk uit te oefenen op stemmen. Ook zou een miljoen namen van de kieslijst zijn verdwenen en zou de inkt waarmee kiezers hun stem uit moeten brengen, niet onuitwisbaar zijn.