Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Voeding

Bloemkool drinken

Sapmachine Angela
Sapmachine Angela

De beul is binnen. Een sapmachine die alles aankan. De importeur leent hem uit, op het gevaar af dat hij hem gesloopt terug krijgt. Een aanwijzing ging aan de levering vooraf. In deze rubriek werd enige weken geleden bewonderend gesproken over langzame sapmachines die zelfs uit een vermoeide gymschoen nog een drup sap weten te wringen. Voor als we werkelijk zo gek zijn: „Wij vertellen onze afnemers dat wat niet voor consumptie geschikt is ook niet in de slowjuicer verwerkt kan worden.” Met andere woorden: „Alles wat we niet met onze tanden kunnen doorbijten hoort niet in de slowjuicer.”

Slowjuicers zijn veel beter dan sapcentrifuges. Het is verbazend dat de snelle nog gemaakt worden en niet van de markt zijn gevaagd door langzame. Het zou aan de prijs kunnen liggen. Voor enkele tientjes heb je al een speedsapper. Een slome is te koop bij slowjuicer.nl voor 250 euro, de goedkoopste.

We beproefden eerder een Koreaan van het merk Hurom (380 euro) die indruk maakte. Hij haalt opmerkelijk veel sap uit blad waarvan je niet dacht dat er zoveel in zit. Paardenbloemblad bijvoorbeeld. We hebben er verse peulen van verse doperwten in gedaan. Sap voor soep! Uit tomaten wringt de machine zoveel sap dat er nauwelijks pulp over blijft. De makkelijkste manier om gladde tomatensaus te bereiden. Beetje vocht eruit laten dampen en klaar.

De verpletterende sensatie, letterlijk, waren garnalenkoppen. De machine maakte een romige bisque, met zo een rijke smaak dat geen sterrenchef het met zijn exquise bisque kan winnen van het ding. En ze wisten het niet eens, lui die de machine in Europa verkopen, dat het kan; bisque.

Het was reden om de importeur te vragen of hij van de sterkste slowjuicer een demonstratiemodel te leen heeft. Hij is binnen. Ook een Koreaan. Angela heet hij op zijn ene zij, waar de knopjes zitten, Angel staat op de andere zijde. Hij wordt ook Angelia genoemd in de gebruiksaanwijzing. Een heel sterke motor heeft hij niet eens; maar 180 Watt. Maar tandwieloverbrenging met vertraging maakt het wringwerk – maalwerk kun je het niet noemen – meedogenloos krachtig.

In een boekje bij de machine staat dat de fabrikant de mensheid gezonder wil laten eten. Heel veel groente en fruit. Nou kun je moeilijk elke dag een enorme berg groente eten, zegt-ie. Drinken gaat beter. Hier komt Angela te hulp. Ze maakt van een krat bloemkolen een paar glazen sap.

Menigeen, zo staat geschreven, voelt zich pas echt goed bij vijftien tot twintig glazen groentesap per dag. En TNO heeft volgens de importeur gemeten dat het goed sap is uit de Angela. Wij gaan er iets anders in vermorzelen. Verslag volgt.

Wouter Klootwijk schrijft wekelijks op deze plek over eten en keukenbenodigdheden