Academici mogen niks zeggen over autokraken

Mag een wetenschapper op een vakconferentie vertellen hoe je de startonderbreking van een Porsche kraakt? Nee. Autofabrikant Volkswagen heeft met succes de academische vrijheid van Nederlandse en Britse onderzoekers ingeperkt.

Een Britse rechter verbood Roel Verdult en Baris Ege, informatici uit Nijmegen, en Flavio Garcia uit Birmingham, hun hack te publiceren. Dat meldde The Guardian deze zaterdag.

De drie kraakten de code ‘Megamos Crypto’ waarmee de startonderbreker van luxe auto’s van Volkswagen AG is beveiligd. Het gaat om merken als Porsche, Audi, Bentley en Lamborghini.

Met een kort geding in het Verenigd Koninkrijk voorkwam de autofabrikant dat de drie informatici hun bevindingen in augustus zouden presenteren op een conferentie in de VS. Volkswagen had aangevoerd dat „een handige criminele bende met het juiste gereedschap” de informatie kon gebruiken om auto’s te stelen.

Het kort geding diende eind juni. De bodemprocedure van de autofabrikant, tegen de University of Birmingham en de Radboud Universiteit, loopt nog.

Nijmeegse informatici hackten in 2008 ook een chip van fabrikant NXP, die in de ov-chipkaart en veel toegangspasjes zat. Dat bedrijf probeerde toen via de Nederlandse rechter publicatie te voorkomen, maar verloor.