Aanhangers Morsi willen mars met miljoenen

De Egyptische Moslimbroederschap heeft voor morgen opgeroepen een ‘miljoenenmars’ te houden om terugkeer naar de macht af te dwingen voor president Mohammed Morsi. De oproep volgt op nieuwe bloedige botsingen tussen politie en moslimbroeders, waarbij zaterdagochtend zeker 70 doden vielen. De Broederschap brak vanochtend een mars naar het hoofdkwartier van de militaire inlichtingendienst af, nadat het leger haar had gewaarschuwd uit de buurt te blijven.

De deelnemers scandeerden: „We offeren ons bloed en onze ziel voor Morsi”. Legerleider Abdul Fattah al-Sisi, die Morsi op 3 juli heeft afgezet, was tot een jaar geleden chef van de militaire inlichtingendienst. Morsi zit vast.

Opperrechter Adly Mansour, die door generaal Sisi is benoemd als interim-president, gaf gisteren premier Hazem al-Beblawi toestemming om het leger het recht te geven burgers te arresteren. Volgens de BBC wordt dit door sommigen gezien als inleiding op een aanval op het protestkamp van de Moslimbroederschap bij de Rabaa al-Adawiya-moskee in het noorden van Kairo. Daar zitten duizenden aanhangers van de Broederschap verschanst. Ze zeggen dat ze blijven tot Morsi terug is in zijn functie. Minister van Binnenlandse Zaken Mohammed Ibrahim heeft herhaaldelijk gewaarschuwd dat het kamp „spoedig” wordt ontmanteld.

Zaterdagochtend werd er opnieuw een bloedbad aangericht onder betogers. Politie en moslimbroeders beschuldigden elkaar met schieten te zijn begonnen. Volgens, onder anderen, vicepresident Mohammed el-Baradei gebruikte de politie te veel geweld.

Het incident volgde op een avond van massademonstraties van voor- en tegenstanders van de Moslimbroederschap. De tegenstanders waren met velen de straat opgegaan op aandrang van generaal Sisi, die een mandaat had gevraagd om af te rekenen met „terrorisme”.

Egyptes nieuwe minister van Buitenlandse Zaken, Nabil Fahmy, riep gisteren in een vraaggesprek met de BBC beide partijen op tot zelfbeheersing. Hij zei dat de regering aan het werk wil, maar dat dit niet kan zonder „het einde van geweld en opruiing”.

Vanuit het buitenland wordt bezorgd gereageerd op het aanhoudende geweld. De buitenlandcoördinator van de Europese Unie, Catherine Ashton, is in Kairo voor overleg met Egyptische leiders, inclusief de oppositie. (Reuters, AFP, AP)