Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politie, recht en criminaliteit

9 kogelschoten tegen 1 mes: waarom werd Sammy Yatim doodgeschoten?

Still uit het filmpje van ooggetuige Martin Baron.

Zeker, het is niet handig om met een mes te gaan staan zwaaien in een lege tram. Maar of dat het afvuren van negen kogels door de politie rechtvaardigt, is de vraag. De Canadese inwoners van de wijk Trinity Bellwoods in Toronto vinden van niet in ieder geval. Ze zijn zwaar verontwaardigd over het gebeuren.

De 18-jarige Sammy Yatin zat afgelopen zaterdagochtend in de tram toen hij volgens getuigen plotseling opstond en met een mes begon te zwaaien. Hij zou andere reizigers en de bestuurder de tram hebben uitgestuurd. Vervolgens bleef hij bij de deuropening staan tot de politie arriveerde.

Op close-up beelden van de schietpartij die op Youtube zijn verschenen, is te zien dat buiten de tram wel een stuk of negen politieagenten staan. Er wordt geroepen ‘drop your knife’, ‘drop your weapon’ en ‘don’t move’. Kort daarop klinken drie schoten, even later nog eens zes. Vervolgens klimt een agent de tram in en klinkt ook nog eens het geluid van een stroomstootwapen.

Beelden van veraf:

Yatin overlijdt aan zijn schotwonden in een ziekenhuis. Veel buurtbewoners zijn boos over de disproportionaliteit van het gebruikte geweld en dat niet geprobeerd is de zaak te de-escaleren, schrijft Vice.com, die sprak met wijkbewoner Martin Baron, een van degenen die de schietpartij op film vastlegde.

Baron liep die zaterdagochtend net in de buurt toen hij de lege tram zag staan met de deur open en Yatin erin. Toen de politie vlak daarna arriveerde, begon hij met filmen. Baron:

“De politie moet mensen beschermen en natuurlijk ook zichzelf. Maar een van de verantwoordelijkheden van de politie die ochtend was ook om Sammy tegen zichzelf te beschermen, en dat leken ze te zijn vergeten.”

Volgens The Star zou Yatim net op zichzelf zijn gaan wonen. Na de scheiding van zijn ouders woonde de tiener sinds een jaar of vijf met zijn vader en zus in Toronto. Zijn moeder zou nog in Syrië wonen. De jongen zou nog nooit problemen hebben veroorzaakt, laten geschokte buren weten.

Ook zijn vader is totaal ondersteboven:

“Sinds wanneer is een opgeschoten tiener in een lege tram een zo’n grote bedreiging voor een dozijn agenten dat ze het gevoel hadden dat ze geen keus hadden dan dodelijk geweld te gebruiken?”

De zaak doet denken aan de zaak van de 22-jarige, zwarte Oscar Grant die in 2009 werd doodgeschoten door een agent in een metrostation en de dood van de onlangs neergeschoten Trayvon Martin door een buurtwachter. In al de zaken lijkt sprake te zijn van het gebruik van disproportioneel geweld. De politie heeft een onderzoek van dertig dagen aangekondigd om “antwoorden te krijgen op alle vragen”.