Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Terrorisme

55 doden na reeks autobomaanslagen Irak

Omwonenden verzamelen op de plek van een autobomaanslag in de wijk Hurriya in Bagdad.
Omwonenden verzamelen op de plek van een autobomaanslag in de wijk Hurriya in Bagdad. Foto Reuters / Saad Shalahs

Een serie autobomaanslagen in Irak heeft vandaag aan zeker 55 mensen het leven gekost. Dat meldt persbureau Reuters. Er vielen vele tientallen gewonden.

Zeventien bomauto’s explodeerden bij markten, drukke straten en parkeerplaatsen in shi’itische wijken van Bagdad en andere voornamelijk shi’itische delen in het zuiden van het land. De aanslagen werden gepleegd tijdens het ochtendspitsuur. De verantwoordelijkheid is niet opgeëist, maar de autoriteiten vermoeden de hand van het sunnitische Al-Qaeda. De opstandelingen zijn vastbesloten de door shi’ieten geleide Iraakse regering te ondermijnen en hebben met dat doel hun aanslagen opgevoerd.

Het aantal aanslagen in het land neemt de laatste tijd toe. Sinds begin dit jaar zijn bij gewelddadigheden in Irak al meer dan vierduizend doden gevallen. Alleen in juli kwamen al 810 mensen om het leven door aanslagen in het land. Gevreesd wordt dat het land terugvalt tot het dodelijke sektarische geweld van vlak na de Amerikaanse invasie van 2003.

‘Sunnitische minderheid voelt zich steeds meer achtergesteld’

Onze Midden-Oostenredacteur Carolien Roelants schreef vorige week in NRC Handelsblad over het oplaaiende geweld:

“Sinds april hebben aanslagen en aanvallen ruim 3.000 levens geëist. Behalve met incompetentie van leger, politie en andere veiligheidsdiensten heeft dit te maken met het groeiende gevoel van achterstelling van de sunnitische minderheid ten opzichte van de shi’itische meerderheid. Onder Saddam Hussein vormden zij nog de toonaangevende groep, nu is de werkloosheid onder sunnieten groter dan die onder shi’ieten. Maandenlange betogingen van sunnieten zijn door het leger met grof geweld neergeslagen. [...] De weerzin tegen Al-Qaeda is daardoor zeker verminderd.”

Het sektarisch geweld in de regio is bovendien aangewakkerd door de burgeroorlog in Syrië. De oorlog daar tussen sunnitische rebellen en Assads regime speelt extremisten in de kaart:

“Sunnitische strijders en wapens gaan ongehinderd van Irak naar Syrië en terug. Al-Qaeda is zelf in beide landen actief onder de naam Islamitische Staat in Irak en de Levant (ISIS), en heeft nauwe banden met Al-Nusra, dat meer Syrisch is. Sunnitische jihadisten komen de groep van heinde en ver versterken.”