Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Defensie

3 dagen nationale rouw wegens 8 gedode Tunesische militairen

Een gewonde Tunesische soldaat wordt naar het ziekenhuis gebracht. Een legerpatrouille werd overvallen in een hinderlaag door militanten waarbij acht soldaten omkwamen. De president heeft drie dagen van nationale rouw afgekondigd.
Een gewonde Tunesische soldaat wordt naar het ziekenhuis gebracht. Een legerpatrouille werd overvallen in een hinderlaag door militanten waarbij acht soldaten omkwamen. De president heeft drie dagen van nationale rouw afgekondigd. Foto Reuters / Stringer

De Tunesische president Moncef Marzouki heeft drie dagen van nationale rouw afgekondigd wegens de dood van acht Tunesische militairen eerder vandaag. Dat meldt persbureau Reuters. De militairen liepen in een hinderlaag aan de Algerijnse grens toen ze door militanten werden overrompeld.

De aanvallers lagen in een hinderlaag op de flanken van de Jebel Chaambi, met 1500 meter de hoogste berg van het land. De aanvallers zouden de patrouille met hun eigen wapens hebben omgebracht, in wat volgens de regering de grootste aanval was op Tunesische troepen. De staatstelevisie heeft de programmering aangepast en toont beelden van de soldaten terwijl verzen uit de Koran worden voorgelezen.

Volgens het ministerie van Binnenlandse Zaken zou het om een lokale militante groep gaan met de naam Oqba Ibn Nafaa, wat verwijst naar een Arabische strijder uit de zevende eeuw. De groep zou banden hebben met Al-Qaeda en de oerconservatieve lokale beweging Ansar al-Shariah. In het bergachtige gebied zouden ze zich schuilhouden en met hulp van de plaatselijke bevolking trainingskampen hebben ingericht.

Het leger besloot de grensstreek uit te kammen nadat een legereenheid er in april op een bermbom was gestuit. Die operatie kostte drie militairen het leven; 27 raakten gewond. Een maand geleden verklaarde het leger dat de orde er was hersteld.