Cambodja kiest nieuw parlement en een premier

Premier Hun Sen laat zien dat hij zijn stem heeft uitgebracht. Foto Reuters / Damir Sagolj

In Cambodja heeft premier Hun Sen als één van de eersten zijn stem uitgebracht bij de parlementsverkiezingen in het land. Ondanks de terugkeer uit zelf verkozen ballingschap van oppositieleider Sam Rainsy, is de verwachting dat Hun Sen (60) wordt herkozen als premier.

Hun Sen, leider van de Volkspartij, is al sinds 1985 premier van het Zuidoost-Aziatische land met 15 miljoen inwoners. Daarmee is hij een van de langs zittende regeringsleiders ter wereld.

Grootste rivaal is net terug

Van de vijftien miljoen Cambodjanen mogen er 9,7 miljoen stemmen. De helft daarvan is jonger dan 30 jaar. Grootste rivaal voor Hun Sen vormt Sam Rainsy, leider van de Nationale Reddingspartij. Rainsy keerde pas ruim een week geleden terug in zijn geboorteland, na een jarenlang verblijf in Frankrijk. “Ik ben gekomen om het land te redden”, zei de 64-jarige Rainsy bij zijn terugkeer. “En ik ben blij hier te zijn.”

Rainsy vluchtte in 2009 omdat hij een in zijn ogen politiek gemotiveerde rechtszaak vreesde. Een jaar later werd hij bij verstek veroordeeld tot tien jaar gevangenisstraf wegens het verspreiden van desinformatie. Volgens de rechters had Rainsy feitelijk onjuiste kaarten verspreid die aan moesten tonen dat Cambodja grondgebied had verloren aan Vietnam. Op deze manier zou de Cambodjaanse oppositieleider de regering in verlegenheid hebben gebracht en aangezet hebben tot geweld. Eerder deze maand verleende de Cambodjaanse koning Rainsy gratie, in een poging verzoening in het land tot stand te brengen.

Rainsy is zelf uitgesloten van de verkiezingen, maar door zijn terugkeer en steun staat de oppositie er opeens sterker voor. De partij van Hun Sen heeft negentig van de 123 kamerzetels in handen. Waarnemers rekenen erop dat de Volkspartij zetels verliest, maar dat Sen aan de macht kan blijven.

Oppositieleider Sam Rainsy bezoekt een stembureau. Zelf is hij uitgesloten van de verkiezingen. Foto Reuters / Samrang Ping

Oppositie hekelt corruptie

De oppositie hekelt de corruptie onder Hun Sens regime, en het onrecht met name door het grootschalig inpikken van grond door invloedrijke bedrijven en zakenlieden, waardoor duizenden van hun land werden verdreven. De staatsbureaucratie is bovendien zo groot dat tegenstanders van Hun Sens beleid nauwelijks een kans maken. De rechters stellen de onteigende inwoners regelmatig in het ongelijk. Demonstranten en activisten worden in de gevangenis gegooid.

Er zijn veel meldingen van onregelmatigheden bij de verkiezingen. Zo zouden er volgens oppositiepartijen een miljoen namen van kiezers van lijsten zijn verdwenen en zouden bijeenkomsten van aanhangers zijn verstoord.

    • Lex Boon