Twaalfvoudig Tour-etappewinnaar Erik Zabel bekent dopinggebruik

Erik Zabel pakt een van zijn vele Tourzeges in 2002 in Alençon. Foto ANP/ Jasper Juinen

Oud-topsprinter Erik Zabel geeft in de Duitse krant de Süddeutsche Zeitung toe dat hij tussen 1996 en 2003 verboden middelen heeft gebruikt. De Duitser, meervoudig groenetruiwinnaar in de Tour en winnaar van twaalf etappes, nam onder meer epo en cortisonen en onderging ook bloedtransfusies.

Zabel “wil weer in de spiegel kunnen kijken”, verklaart hij tegenover de Duitse krant zijn bekentenis. Zijn naam maakte deel uit van een lijst van dopingzondaars in een rapport dat de Franse senaat afgelopen woensdag onthulde. Daarin stond al dat Zabel tijdens de Tour van 1998 had gebruikt.

De tweevoudig Duits kampioen op de weg is momenteel sportdirecteur van de wielerwedstrijd Hamburger Cyclassics. De kans is aanwezig dat hij die baan verliest. De organisatie liet naar aanleiding van zijn epogebruik in 1998 al weten in gesprek te gaan met Zabel en sponsor Vattenfall.

Gaf eerder kortstondig epo-gebruik toe

De 43-jarige Zabel bekende in mei 2007 al epogebruik, maar zei toen dat hij het slechts een weekje had geprobeerd. Hij stopte ermee vanwege de neveneffecten. Vorige week gaf Jeroen Blijlevens, de Nederlandse oud-sprinter, al toe doping te hebben gebruikt. Ook zijn naam was in het rapport genoemd. Hij verloor hierop zijn baan als ploegleider bij Belkin.

Veel succes als sprinter

Zabel won tussen 1996 en 2001 elk jaar de groene trui voor de beste sprinter in de Tour de France. In de Vuelta, de Ronde van Spanje, won hij het sprintersklassement drie keer. In die ronde boekte hij, naast de twaalf in de Tour de France, ook nog acht etappeoverwinningen. Hij stopte in 2008.

Een van de vele Tour-overwinningen van Zabel, in 2000 in Troyes:

    • Frank Huiskamp