Topman Siemens aan de kant gezet na winstwaarschuwing

Peter Löscher, onlangs bij de presentatie van een nieuw hoofdkantoor voor Siemens. Foto EPA / Andreas Gebert

Peter Löscher moet het veld ruimen als topman van Siemens. De aandeelhouders van het Duitse industriële conglomeraat zijn ontevreden over de tegenvallende resultaten die onder Löscher worden behaald. Afgelopen donderdag kwam het bedrijf met een winstwaarschuwing, de vijfde in zes jaar onder Löscher.

De Raad van Commissarissen besluit woensdag formeel over het voortijdige vertrek van de Oostenrijker, zo meldt het bedrijf in een verklaring. De toezichthouders van het bedrijf benoemen dan ook een opvolger van Löscher. Die opvolger is afkomstig uit de huidige raad van bestuur.

Vorig jaar hervormingen aangekondigd

De van oorsprong Oostenrijkse manager belandde in 2007 aan de top van de bestuurlijke piramide van een concern dat alleen al in Duitsland ruim 100.000 werknemers heeft, wereldwijd 360.000 (verlichtingsdochter Osram niet meegerekend), en dat zich in 190 landen bezighoudt met producten variërend van smart grids (slimme elektriciteitsnetwerken), tot windmolens, hoge snelheidstreinen, gas- en stoomturbines en medische techniek.

Löscher kwam zes jaar geleden van ‘buiten’, omdat Siemens toen worstelde met een corruptieaffaire, waarbij leidende functionarissen van het concern verantwoordelijk waren voor het omkopen van Griekse politici. De nieuwe topmanager presenteerde direct een drastisch bezuinigingsplan, genaamd Fit for 2010, waarbij wereldwijd in totaal 17.000 banen moesten worden geschrapt. Vorig jaar kondigde Löscher opnieuw een pakket van hervormingen aan dat het bedrijf “sneller, slanker en beweeglijker” moest maken.

    • Lex Boon