Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
In beeld

Economie

Skûtsjesilen houdt Friesland weer ‘yn ‘e besnijing’

Friesland is nog tot 2 augustus in de ban van het jaarlijkse skûtsjesilen. Veertien oude vrachtschepen strijden elf dagen lang tegen elkaar op de Friese meren. De strijd tussen de oude beurtschepen, die rond de eeuwwisseling werden gebouwd, houdt Friesland totaal twee weken yn 'e besnijing (in zijn greep). De skûtsjes, oorspronkelijk vrachtschepen, werden rond 1900 ingezet voor het vervoer van turf en mest. Omdat ze vaak ondiepe vaarten in moesten, was hun diepgang beperkt. De skûtsjes steken ongeveer 45 centimeter het water in. Schippers verdienden rond de vorige eeuwwisseling iets extra's bij met het zeilen van wedstrijden als er weinig werk was. De Sintrale Kommisje Skûtsjesilen, in 1945 opgericht om de majestueuze platbodems te behouden, organiseert het in de provincie populaire zeilevenement dit jaar voor de 69ste keer. De Friezen volgen het Skûtsjesilen massaal, vooral via de radio. Omrop Fryslân schat dat zeker 70 procent van alle Friezen naar de verslagen luistert.
ANP / Catrinus van der Veen
ANP / Catrinus van der Veen
ANP / Catrinus van der Veen
ANP / Catrinus van der Veen
.
ANP / Catrinus van der Veen
ANP / Catrinus van der Veen
ANP / Catrinus van der Veen
ANP / Catrinus van der Veen
ANP / Catrinus van der Veen
ANP / Catrinus van der Veen
ANP / Catrinus van der Veen
ANP / Catrinus van der Veen
ANP / Catrinus van der Veen
ANP / Catrinus van der Veen
ANP / Catrinus van der Veen
ANP / Catrinus van der Veen
ANP / Catrinus van der Veen
ANP / Catrinus van der Veen
ANP / Catrinus van der Veen
ANP / Catrinus van der Veen
ANP / Catrinus van der Veen
ANP / Catrinus van der Veen