Nederlandse jazz-icoon Rita Reys (88) overleden

Rita Reys tijdens een optreden op haar 85e verjaardag. Foto ANP / Robin Utrecht

Rita Reys, Europe’s First Lady Of Jazz, is op 88-jarige leeftijd overleden. Dat bevestigt haar management. De uitvaartplechtigheid vindt volgende week maandag plaats in Breukelen.

Reys stond begin deze maand nog op het podium van North Sea Jazz Club. Voordien was ze vier maanden uit de roulatie wegens een heupoperatie. De zangeres zou 1 september een optreden geven in de Amsterdamse Paradiso.

Rita Reys was sinds 1940 professioneel actief als jazz-zangeres. Ze speelde ze met legendes als Art Blakey, Dizzy Gillespie, Stan Getz en Duke Ellington, en met haar echtgenoten, eerst drummer Wessel Ilcken en later pianist Pim Jacobs. Ze was in 1990 de eerste Europeaan die een cd opnam op het prestigieuze Blue Note-label, en in 1991 kreeg ze de Bird Award. Ze kreeg in 2006 de Edison Oeuvreprijs 2006 en is Ridder in de Orde van de Nederlandse Leeuw.

Ondanks haar hoge leeftijd trad Reys nog regelmatig op. Van slijtage was op het podium was weinig te merken, schreef NRC Handelsblad vorig jaar:

“Op haar 88ste kan ze echt nog uitkijken naar een concert. Wie van de band komt haar ophalen? Wat zal ze aantrekken? Ze denkt er al dagen van tevoren over na. Let op, ze is geen twintig meer, ze moet zorgen dat alles goed is afgestemd. Dat ze er modern uitziet. En dan, wat zal ze zingen. Knutselen aan de setlist. Teksten studeren. Het is allemaal zálig, zegt ze. Nog steeds.

Van slijtage is on stage weinig te merken. Reys’ hese stem met dat licht-geaffecteerde is door de soepele frasering nog steeds aangenaam om te horen. Haar gevoel voor timing is onveranderlijk sterk en ze beweegt zich elk concert weer anders door de maten. Reys is een kordaat optredende, eigengereide leading lady, die haar band nog rustig weet aan te pakken als naar haar idee het ‘huiswerk’ is afgeraffeld.”

    • Lex Boon