Nederlands damesestafetteteam pakt brons op WK zwemmen

De Nederlandse estafettedames hebben op de 4×100 meter vrije slag bij het WK zwemmen in Barcelona de bronzen medaille gepakt. De Verenigde Staten wonnen goud, Australië pakte het zilver.

Femke Heemskerk (tweede links) feliciteert slotzwemster Ranomi Kromowidjojo (links) met de derde plaats in de finale van de 4 x 100 meter op het WK zwemmen in Barcelona. Helemaal rechts Inge Dekker en naast haar Elise Bouwens. Foto ANP/ Robin van Lonkhuijsen

De Nederlandse estafettedames hebben op de 4×100 meter vrije slag bij het WK zwemmen in Barcelona de bronzen medaille gepakt. De Verenigde Staten wonnen goud, Australië pakte het zilver.

Amerika en Australië vochten een verbeten duel uit om het goud. De VS won met 0,12 seconden verschil. Het Nederlandse team bestond uit tweevoudig Olympisch kampioen Ranomi Kromowidjojo, Femke Heemskerk, Inge Dekker en Elise Bouwens. Ze kwamen tot een tijd van 3.35,77. Dat was 3,46 seconden langzamer dan de VS.

Nederland had zich in de ochtend als zesde geplaatst voor de eindstrijd, maar debutante Esmee Vermeulen moest daarin plaatsmaken voor Kromowidjojo. De olympisch kampioene op de 50 en 100 meter vrij zorgde ervoor dat het podium werd gehaald.

Sterke Kromowidjojo zorgt toch voor medaille

Bouwens kwam op het eerste meetpunt als zevende door. Heemskerk wist Nederland naar de vierde plaats te brengen, maar na de manche van Dekker lag het kwartet weer vijfde. Dankzij een sterke honderd meter van Kromowidjojo werd toch een medaille veroverd.

De Nederlandse vrouwen pakten bij de WK’s van 2009 en 2011 de titel en zijn bovendien wereldrecordhouder op de 4×100 meter vrij. De gestopte Marleen Veldhuis maakt echter geen deel meer uit van het viertal, dat vorig jaar zilver behaalde op de Spelen in Londen. Vier jaar daarvoor werd in Peking goud behaald op de Olympische Spelen. (Novum)